Українська енергосистема повністю синхронізована з європейською мережею операторів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українська енергосистема повністю синхронізована з європейською мережею операторів

Енергосистема

Окрім постійної синхронізації, ENTSO-E вирішив збільшити ліміт потужності для торгівлі електроенергією з континентальної Європи в Україну та Молдову до 1700 МВт, що на 500 МВт перевищує попередній ліміт.

Українська енергосистема синхронізована з європейською

Європейська мережа операторів ENTSO-E 28 листопада ухвалила рішення про переведення України в режим постійної синхронізації з європейською енергосистемою.

Про це повідомляється у пресрелізі ENTSO-E.

"Укренерго", український системний оператор, досягнув відповідності ключовим технічним вимогам, необхідним для забезпечення постійного з'єднання між енергосистемами континентальної Європи та України, – йдеться в повідомленні.

Окрім постійної синхронізації, ENTSO-E вирішив збільшити ліміт потужності для торгівлі електроенергією з континентальної Європи в Україну та Молдову до 1700 МВт, що на 500 МВт перевищує попередній ліміт.

Як нагадали в ENTSO-E, синхронізація з "Укренерго" розпочалась у 2017 році з підписання угоди про умови майбутнього об'єднання енергосистем. У березні 2022-го відбулася аварійна синхронізація як знак солідарності Європи з Україною.

Сьогоднішнє повідомлення сигналізує про повне виконання умов, передбачених угодою, – підсумовують в ENTSO-E.

Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії ENTSO-E налічує 39 операторів із 35 країн, які відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи, найбільшої об'єднаної електричної мережі у світі.

Укренерго стикнулося з новою проблемою через зміну погоди

За словами очільника правління компанії Володимира Кудрицького, компанія вимушено ухвалила рішення про залучення аварійної допомоги від країн-сусідів.

Ми взяли впродовж трьох вечірніх годин, коли споживання найбільше, аварійну допомогу зі Словаччини, Польщі та Румунії. І це допомогло нам сьогодні збалансувати нашу енергосистему, – пояснив він.

Володимир Кудрицький також звернув увагу на те, що протягом наступних декількох днів в нашій країні пануватиме морозна погода, саме тому цілком можливим дефіцит в енергосистемі.

Окрім того, він повідомив, що енергосистема ще має резерви для збільшення обсягів генерації, проте ситуацію погіршило те, що нещодавно ситуативно вийшло в аварійний ремонт кілька енергоблоків.

Голова правління компанії плекає надію на те, що їхню роботу вдасться відновити. Також він розраховує на вихід із планових ремонтів ще частини енергоблоків електростанцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?