Українська вчена Марина В’язовська отримала "математичного Нобеля"
Категорія
Україна
Дата публікації

Українська вчена Марина В’язовська отримала "математичного Нобеля"

Українська вчена Марина В’язовська отримала "математичного Нобеля"
Джерело:  online.ua

Українська математикиня Марина В’язовська, яка зараз працює у Швейцарії, отримала медаль Філдса, яка вважається еквівалентом Нобелівської премії, яку математикам не вручають.

Джерело: The Guardian

Українка отримала престижну математичну нагороду

Вязовська народилася і виросла в Києві і є лише другою жінкою, яка отримала нагороду після перемоги іранської математикині Мар’ям Мірзахані, яка стала медалісткою в 2014 році.

Професорка математики була удостоєна медалі Філдса за вирішення завдань про пакування куль у багатовимірних просторах.

Також за рішенням Міжнародної математичної спілки володарями медалі Філдса стали француз Уго Дюмініль-Копен, британець Джеймс Мейнард та американець Джун Хео.

Церемонія нагородження відбулася у Гельсінкі. Проте нагородження планували провести у російському Санкт-Петербурзі, а відкривати його мав президент Росії Володимир Путін.

Після російського вторгнення в Україну 24 лютого церемонію перенесли до Фінляндії.

Медаль Філдса заснована у 1936 році. З того часу кожні чотири роки нагороду вручають лауреатам віком до 40 років за «видатні математичні досягнення».

В’язовській вдається робити абсолютно неочевидні речі, які багато людей намагалися та не змогли. Вона робить це, відкриваючи дуже прості, природні, глибокі структури, речі, яких ніхто не очікував і які ніхто інший не зміг знайти, - сказав математик Генрі Кон, який виступив на конгресі з офіційною доповіддю, присвяченій її роботі.

Марина В’язовська закінчила механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Далі навчалася в Німеччині, де здобула 2007 року ступінь магістра.

У 2010 році вона захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України.

2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті. З травня 2017 року працює у Федеральній політехнічній школі Лозанни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?