Українські лікарі вперше провели операцію з вживлення протезу в кістку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Українські лікарі вперше провели операцію з вживлення протезу в кістку

Українські лікарі вперше провели операцію з вживлення протезу в кістку
Джерело:  online.ua

Вперше в українській історії медицини пацієнтові провели операцію із вживлення протезу прямо в кістку. Першим пацієнтом став 56-річний ветеран російсько-української війни.

Джерело: UNBROKEN Ukraine

В Україні вперше вживили протез у кістку

У реабілітаційному центрі “Незламні” повідомили про проведення першої операції із вживлення протезу прямо в кістку. Така операція називається остеоінтеграційним протезуванням та стала першою в історії української медицини.

Першим пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов.Чоловік втратив обидві ноги внаслідок натрапляння на міни.

Повідомляють, що до важкого поранення Ігор мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон, але війна змінила ці плани.

Тепер він ставить за мету здолати дистанцію у 10 км на протезах.

Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість. Чутливість, за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це. Тому у цьому випадку вони не можуть сказати, що не відчули, як наступили на ногу дружині, – каже професор, ортопед-травматолог Аль Мудеріс.

Кому необхідна остеоінтеграція

Повідомляється, що операція з остеоінтеграції фактично необхідна людям, які втратили обидві кінцівки. Таким пацієнтам використовувати класичні протези складно й часто боляче.

Робити перші кроки на таких імплантованих протезах можна вже на другий день після операції. А за шість тижнів – навіть повноцінно ходити.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко також з захопленням висловився про історичну в українській медицині операцію.

Пишаюся тим, що для наших пацієнтів, які зазнали страшних травм і у яких війна забрала звичний спосіб життя, стають доступними такі сучасні технології. Це те, що варто масштабувати, залучаючи експертів. Вдячний лікарям, які відгукуються і приїжджають допомагати, – зазначив Ляшко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?