Українців знову зможуть відключати від комунальних послуг за борги
Категорія
Україна
Дата публікації

Українців знову зможуть відключати від комунальних послуг за борги

Українців знову зможуть відключати від комунальних послуг за борги
Джерело:  online.ua

В Україні скасували заборону на відключення громадянам житлово-комунальних послуг в разі наявності заборгованості, яка діяла раніше в зв'язку з пандемією коронавірусу. Відповідні поправки були внесені законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж".

Джерело: Верховна Рада України.

Закон був підписаний главою держави Володимиром Зеленським 19 серпня і набув чинності на наступний день.

Документом, зокрема, були внесені зміни в закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Так, з закону був виключений пункт про те, що на період дії карантину і протягом 30 днів з дня його скасування забороняється припинення або призупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або оплати в неповному обсязі.

Згідно правок в законі тепер така заборона буде діяти тільки в регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

Постачальники мають право відновити відключення через 30 днів після того, як регіон вийде з «червоної» зони карантину.

Таким чином, комунальні підприємства зможуть відключати українців від електроенергії, газу, та інших видів комунальних послуг. Щоб відновити подачу комунальних послуг у разі відключення, боржникам, крім погашення заборгованості, доведеться також сплатити послугу повторного підключення.

Однак, як і раніше, на час дії карантину заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також примусове виселення боржників з належного їм житла під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Борги за комунальні послуги

В Україні за рік заборгованість населення за комуналку зросла майже вдвічі.

Зазначимо, що за даними Державної служби статистики, борги жителів України за комунальні послуги станом на кінець червня 2021 року становили 70,6 млрд грн.

Експерти зазначають, що тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні продовжують зростати, і населенню стає складніше вчасно оплачувати платіжки, що приходять.

Так, після збільшення тарифів на газ та опалення з 1 жовтня 2020 року по 1 лютого 2021-го, заборгованість споживачів за комуналку за кілька місяців збільшилася на 25,6 мільярда гривень.

Читайте також:

  • В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію.

  • Кабмін назвав спосіб зниження високих цін на комуналку.

  • Рада запропонувала вирішення проблеми росту цін на комуналку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?