Україну попередили про підвищення тарифів вже у 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україну попередили про підвищення тарифів вже у 2021 році

Україну попередили про підвищення тарифів вже у 2021 році
Джерело:  online.ua

Експерти Національного банку виступили з прогнозом, за яким ціна на природний газ в Україні вже 2021 року перевищить аналогічні показники попереднього року.

Джерело: НБУ

Згідно з оприлюдненими деталями, це подорожчання, яке вплине на тарифи, не буде тривалим.

“Очікується, що влітку вартість природного газу більш ніж удвічі перевищить цінові мінімуми минулорічного літа. Тому внесок газу сформує більше третини річної адміністративної інфляції в II кварталі”, - заявили представники фінансового регулятора.

Одночасно з цим експерти звернули увагу на повернення газових показників наприкінці року до тих, що були зареєстровані в останньому кварталі-2020. Чинником для цього, як очікується, стане поступове зниження цін блакитного палива на європейських газових хабах упродовж поточного року, а також завдяки конкуренції на внутрішньому ринку.

Відповідно Нацбанк передбачає підвищення тарифів на опалення та гарячу воду в 2021 році.

“Тарифи на опалення та гаряче водопостачання будуть підвищуватися, оскільки вони не коригувалися у 2020 році, попри подорожчання газу і зростання витрат на оплату праці”, - говориться у прогнозі.

Регулятор пояснив збільшення тарифів фактичним зростанням заробітних плат в Україні у галузі житлово-комунальних послуг — через пряме підвищення мінімалки упродовж останнього півріччя. Водночас зростають витрати під час різноманітних виробничих процесів.

Також в НБУ відзначили той факт, що рівень інфляції за квартал 2021 року вийшов за межі прогнозного. Утім, у цього також є пояснення.

Перш за все інфляція зросла через подорожчання їжі та енергоносіїв на світовому ринку. Спроби пожвавити глобальну економіку разом з іншими ефектами частково спричинили підвищення цін.

“Фундаментальний інфляційний тиск посилювався через подальше зростання споживчого попиту, зокрема за рахунок підвищення доходів. Роздрібний товарооборот стабільно перевищував докризові рівні. У лютому він був на 5.6% більшим, ніж торік. Унаслідок подорожчання товарів щоденного вжитку інфляційні очікування залишалися підвищеними”, - резюмували фахівці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?