Україну вперше за 50 років запросили на розширене засідання Ради НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Україну вперше за 50 років запросили на розширене засідання Ради НАТО

Україну вперше за 50 років запросили на розширене засідання Ради НАТО
Джерело:  online.ua

У Місії України при НАТО розповіли, що сьогоднішнє розширене засідання комітету Північноатлантичної ради з питань озброєнь – безпрецедентна подія за останні пів століття. Воно відбудеться в Брюсселі під головуванням генсека НАТО Єнса Столтенберга. І хоча наша країна і раніше брала участь у зібраннях Конференції національних директорів озброєнь, наразі вперше йдеться про питання, що належать до прерогативи виключно держав-членів Альянсу.

Джерело: пресцентр Міноборони

Під час засідання планують обговорити інновації в оборонно-технічній сфері, трансформації у взаємодії з наукою та оборонно-промисловим комплексом та досягнення оптимального співвідношення воєнних потреб і бюджетних можливостей.

Сьогоднішнє засідання фактично є продовженням переговорного процесу щодо домовленостей, які були досягнуті під час зустрічі глав оборонних відомство держав-членів НАТО 21 жовтня. Представляти Україну на конференції національних директорів озброєнь буде заступник міністра оборони Олександр Носов.

Аналізуючи ситуацію з суттєвим загостренням безпекової ситуації в регіоні у зв’язку з розміщенням ракетних систем Росії, члени Альянсу ухвалили контрзаходи.

За словами Генсека НАТО Єнса Столтенберга, новий пакет контрзаходів включає:

  • значні поліпшення протиповітряної і протиракетної оборони НАТО;

  • посилення стандартних потужностей за допомогою реактивних двигунів п'ятого покоління;

  • адаптацію навчань і штучний інтелект,

  • підвищення готовності та ефективності засобів ядерного стримування.

Делегати від України обговорюватимуть з постійними членами Комісії впровадження майбутніх інноваційних заходів в оборонці та інші питання.

“Йдеться про високотехнологічні проєкти, метою яких є забезпечення технологічної переваги над противником у майбутньому”, - додали в пресслужбі Місії України при НАТО.

Про вищий дорадчий комітет ради Альянсу з питань озброєнь

Заснована у 1966 році, Конференція національних директорів озброєнь (CNAD) координує реалізацію політики НАТО у сфері розвитку озброєння і військової техніки.

Засідання проводяться два рази на рік, один із яких – за участю країн-партнерів. До участі в роботі залучаються чиновники країни, відповідальні за формування та реалізацію політики у сфері озброєння та військової техніки.

Читайте також:

  • У Путіна назвали найгірший сценарій майбутнього для РФ.

  • Путін б’є на сполох через "відкриття дверей НАТО для України".

  • МЗС відповіло Захаровій на закиди про “провокацію” через пункти зв’язку з Кримом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?