Ультраправі домоглися вилучення прапору ЄС з Тріумфальної арки
Категорія
Світ
Дата публікації

Ультраправі домоглися вилучення прапору ЄС з Тріумфальної арки

Ультраправі домоглися вилучення прапору ЄС з Тріумфальної арки
Джерело:  online.ua

З Тріумфальної арки в Парижі зняли прапор Європейського Союзу. Синій банер із дванадцятьма зірками був встановлений наприкінці грудня на честь відкриття французького головування в Раді Євросоюзу.

Джерело: Le Monde

Тимчасову акцію активно критикували у правому та ультраправому середовищі країни. Зокрема, лідерка політичної партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен назвала її «провокація», а правоцентристка від партії «Республіканці» Валері Пекресс заявила, що ініціатива сприяє «стиранню французької ідентичності».

Під час останнього ротаційного головування Франції в ЄС, ха часів правління Ніколя Саркозі в 2008 році, європейський і французький прапори були вивішені на Тріумфальній арці поряд.

Варто зазначити, що вилучення прапора стало плановим, напередодні держсекретар з європейських справ Клеман Бон заявляв журналістам:

Це символічна та тимчасова ініціатива з нагоди початку французького головування в Раді Європи.

– Клеман Бон

Європейський прапор буде вилучено за "кілька днів", а французький прапор "очевидно перевстановлено", уточнив він.

Кандидат від Національного мітингу (RN) на президентських виборах у квітні 2022 року пані Ле Пен сказала, що вона «обурена тим, що французький прапор був замінений прапором Європейського Союзу під Тріумфальною аркою над могилою невідомого солдата», засуджуючи «провокацію».

У неділю Марін Ле Пен констатувала" чудову патріотичну перемогу", заявивши, що "уряд був змушений зняти прапор Європейського Союзу з Тріумфальної арки".

Інший ультраправий кандидат у президенти Ерік Земмур також говорив про "зневагу".

Головуванню в Європі — так, стиранню французької ідентичності — ні!

— Ерік Земмур

Щоб відзначити початок головування Франції в Раді ЄС, минулих пів року Ейфелеву вежу також освітлювали синім кольором Європи.

Сам Макрон поки не коментував це питання.

Тріумфальна арка є одним із ключових символів Парижа 

Тріумфальна арка є одним з найвідоміших паризьких монументів, одним із міських символів.

Споруджена в 1806—1836 за розпорядженням Наполеона архітектором Жаном Шальгреном. Прикрашена 4-ма скульптурними групами.

На стінах арки вигравійовані назви 128 битв, виграних республіканською і імператорською армією, а також імена 658 французьких воєначальників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?