Уряд призупинив на період війни електронні аукціони через Prozorro
Категорія
Економіка
Дата публікації

Уряд призупинив на період війни електронні аукціони через Prozorro

Уряд призупинив на період війни електронні аукціони через Prozorro
Джерело:  online.ua

Кабінет Міністрів України на період дії воєнного стану в Україні скасував проведення торгів на Prozorro через неможливість деяких учасників брати участь в аукціонах у зв'язку з обстрілами енергетичної інфраструктури.

Джерело: Мінекономіки

На період війни призупинено електронні аукціони Prozorro

Мінекономіки посилається на постанову уряду № 1495 від 30 грудня 2022 р.

Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції, - пояснила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона додала, що в умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні, а рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель.

Свириденко також розповіла про можливі зміни в системі публічних закупівель і на постійній основі.

Одночасно будемо робити аналітику, як ця зміна вплине на різні категорії закупівель. Було багато дискусій, чи потрібні аукціони для складних предметів закупівлі, наприклад, будівництва. Директивами ЄС передбачено, що аукціони мають бути опціональними, - зазанчила вона.

При цьому на вимогу World Bank Ukraine Мінекономіки реалізовує окрему процедуру, в якій аукціони будуть опціональними, тобто на рішення замовника.

Тому через 1-2 місяці подивимося на цифри, якщо підтвердиться, що в різних категоріях закупівель стратегія тендеру без аукціону може бути більш ефективною, повернемо аукціони як опціональний інструмент торгів для всіх закупівель.

Також за її словами, цією постановою була скасована локалізація при закупівлях на потреби Збройних Сил. Тобто пікапи, вантажний транспорт, швидкі та інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації.

Що таке система Prozorro

Prozorro — електронна система публічних закупівель, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість стати постачальником держави.

З 1 серпня 2016 року система Prozorro є обов’язковою для всіх державних замовників.

Система Prozorro дозволяє запобігти корупції та забезпечує прозорість всього тендерного процесу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?