Усі докази щодо MH17 вказують на причетність РФ — Bellingcat на тлі суду
Категорія
Світ
Дата публікації

Усі докази щодо MH17 вказують на причетність РФ — Bellingcat на тлі суду

Усі докази щодо MH17 вказують на причетність РФ — Bellingcat на тлі суду
Джерело:  online.ua

Усі докази й матеріали, які знаходяться у справі авіакатастрофи рейсу MH17 над Україною, вказують на причетність Росії до поставки озброєння, без якого трагедія була б неможливою.

Джерело: Deutsche Welle

За словами журналіста Bellingcat Христо Грозєва, докази свідчать про надання окупаційному режиму на Донеччині самохідного зенітного комплексу (ЗРК) "Бук", ракетою з якого вразили малайзійський лайнер.

“Ми бачили так багато взаємно підтверджених доказів, що у цілому не існує іншого пояснення, крім факту того, що Росія надала зброю, за допомогою якої був збитий літак і вбиті 298 людей. Зараз немає жодних сумнівів, ми бачили навіть більше доказів, ніж ті, які були представлені в суді”, - стверджує журналіст, який брав участь у відповідному розслідуванні.

Він звернув увагу на вивчення розслідувачами кожного доступного фрагменту телекомунікаційних даних, супутникових фотографій, публікацій у соцмережах, що належать російським військовослужбовцями, зокрема й бригади зенітно-ракетного комплексу, яка могла транспортувати “Бук” до України.

“Якби Росія хотіла встановити правду, вона би просто співпрацювала зі слідством тою мірою, якою її про це просили. А вона як і раніше відмовляється… РФ зберігає мовчання щодо цього і не надає такий доступ. Росія продовжує стверджувати, що виключена з розслідування, їй не дають можливості зробити у нього свій внесок, але водночас вона не виконує такі запити про надання даних”, - наголосив Грозєв.

Відомо, що до російської сторони надходили запити стосовно допиту військовослужбовців 53-ї бригади, а також двох представників із п'ятої бригади. Утім, замість спроби відкинути обвинувачення та аргументувати свою позицію, у Москві вирішили банально відмовити слідчій групі та суддям.

Катастрофа MH17

Окружний суд Гааги розпочинає розгляд по суті у кримінальній справі про збиття рейсу MH17 в небі над Донбасом в липні 2014 року.

“Очікується, що суд обговорить матеріали справи протягом трьох днів, 8, 9 і 10 червня 2021 року. Під час процесу суд проведе підсумкове обговорення документів, що містяться в матеріалах справи. Звинувачення отримає можливість відповісти на матеріали 17 і 18 червня. Опісля слово отримає захист. Блок слухань триватиме до 9 липня 2021 року”, - говориться у заяві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?