В ЄС не готуються до вступу України — Foreignpolicy
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС не готуються до вступу України — Foreignpolicy

В ЄС не готуються до вступу України — Foreignpolicy
Джерело:  online.ua

Україна наразі проходить шляхом інтеграції до Євросоюзу та НАТО, однак останнім часом західні країни лише розчаровують офіційний Київ. Наразі в ЄС не готові до вступу України.

Джерело:  Foreignpolicy

Що відомо про позицію ЄС щодо членства України 

За інформацією видання, заяви лідерів ЄС різко контрастують із позицією представників НАТО щодо членства України.

Це різко контрастує з ЄС і його заявами про членство України. Якщо ви думаєте, що шлях України до НАТО - це боротьба, почекайте, що станеться, коли наблизиться вступ України до ЄС, - зазначають автори матеріалу.

Журналісти підкреслюють, що риторика офіційного Брюсселю щодо майбутнього членства України свідчить про те, що це ніби вирішена справа.

Зокрема, коли у лютому цього року президент Володимир Зеленський прилетів до Брюсселя, лідери ЄС розштовхували один одного, щоб сфотографуватися з ним.

Президент Євроради Шарль Мішель привітав Зеленського твітом:"Ласкаво просимо додому, Ласкаво просимо в ЄС".

Однак в процесі обговорення реальних кроків щодо членства України ключова увага приділяється умовам, які має виконати Київ на шляху до вступу.

В Україні приймають євроінтеграційні закони і проводять реформи.

Українці ставлять все нові і нові галочки в довгому списку справ, пов'язаних з членством в ЄС, від реформи своєї судової системи до розробки нового закону про ЗМІ та боротьби з корупцією, - зазначають автори матеріалу.

Однак, якщо в Україні серйозно готуються до якнайшвидшого вступу, в ЄС роблять недостатньо для членства України.

Таким чином, пишномовна риторика лідерів ЄС про членство України не відповідає їхнім діям.

Щоб приєднати країну з такими розмірами, населенням, низьким рівнем доходів, фінансуванням і потребами у відновленні, як понівечена війною Україна, буде потрібна серйозна реформа інститутів, політики і бюджетних процесів ЄС. Це викличе запеклі конфлікти між членами з приводу розподілу коштів ЄС, - пояснюють журналісти видання.

На думку авторів матеріалу, якби в лідерів ЄС були серйозні наміри щодо членства України, необхідні заходи з реформування Євросоюзу повинні б були вже розпочатись.

Які проблеми має ЄС на шляху України до членства  

За інформацією авторів матеріалу, ключовою проблемою є бюджет Євросоюзу, в якому превалюють два елементи: сільськогосподарські субсидії та проекти розвитку в бідніших регіонах, які в сукупності становлять приблизно 65% довгострокового бюджету ЄС.

З обох цих питань перспектива членства України є вибухонебезпечною. Україна - одна з найбідніших країн Європи з доходом на душу населення, який становить лише одну десяту від середнього по ЄС і менше половини від найбіднішого члена ЄС - Болгарії. Україна також зараз має великі потреби у відновленні інфраструктури та реконструкції. До всього цього додайте один з найбільших сільськогосподарських секторів континенту, який раптово отримає право на субсидії ЄС, - зазначається у матеріалі видання.

Якби бюджет ЄС і процес перерозподілу залишилися без змін, Київ негайно висмоктав би значну частину бюджету ЄС, включаючи кошти, які зараз направляються менш заможним членам блоку в Східній Європі.

Багато країн, які в даний час користуються коштами ЄС, відразу перетворяться в чистих донорів. Якщо ви думаєте, що все це пройде гладко, значить, ви погано розбираєтеся в європейській політиці, - підкреслюють автори матеріалу.

При цьому журналісти відзначили, що насправді битва за доступ України до європейських сільськогосподарських ринків вже почалася.

Видання нагадало, що після вторгнення Брюссель підтримав Україну, дозволивши її зерну та іншим сільськогосподарським продуктам вийти на єдиний ринок ЄС.

Однак дешевші українські товари підірвали бізнес фермерів у Польщі, Угорщині та Словаччині.

Незважаючи на те, що Україна відчайдушно потребувала доходів, Польща порушила правила ЄС і в односторонньому порядку заблокувала ввезення українського зерна на свою територію. ЄС втрутився, запропонувавши компроміс, дозволивши українській продукції надходити в ЄС, але при умові, щоб вона минула п'ять східноєвропейських країн, найбільш постраждалих від небажаної конкуренції.

Тому не дивно, що деякі зі східноєвропейських країн, які вважаються одними з найбільших військових і дипломатичних союзників України, також виступають проти серйозних зусиль з проведення реформ ЄС, які є необхідною умовою для вступу України, - роблять висновок автори матеріалу.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?