В ЄС почали видачу сертифікатів вакцинації від COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС почали видачу сертифікатів вакцинації від COVID-19

В ЄС почали видачу сертифікатів вакцинації від COVID-19
Джерело:  online.ua

З вівторка, 1 червня, одразу 7 держав-учасниць Євросоюзу почали видачу так званих сертифікатів вакцинації проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: Єврокомісія

За офіційними даними Брюсселя, йдеться про Болгарію, Грецію, Данію, Німеччину, Польщу, Хорватію, Чехію. Передбачається, що такі документи полегшать переміщення між країнами співдружності в умовах пандемії.

“Уже сьогодні сім держав-членів — Болгарія, Чехія, Данія, Німеччина, Греція, Хорватія і Польща — почали видавати перші сертифікати ЄС”, - наголосили в Єврокомісії.

Зазначається, що окремі країни хочуть запровадити відповідні системи тільки в умовах повноцінного їх розгортання всередині.

“Європейська комісія запропонувала сертифікат ЄС для відновлення безпечних подорожей цього літа. Це буде безкоштовно, безпечно та доступно для всіх. Доступний в цифровому форматі або на папері, він буде доказом того, що людина була вакцинована проти COVID-19, її тест негативний або ж вона вилікувалася від інфекції”, - заявили в ЄК.

Сертифікати вакцинації в Україні

Передбачається, що офіційний Київ також вводитиме відповідні документи, які будуть визнавати на загальноєвропейському рівні. Це дасть українським громадянам право на вільне пересування в ЄС.

Згідно з задумом, важливу роль відіграватиме в їх розгортанні Міністерство цифрової трансформації через використання документів у додатку Дія”.

“Технічно ми плануємо запуск електронних сертифікатів в липні. Це стовідсотково буде у "Дія". Відповідну постанову Кабінету міністрів вже готується. Але буде і паперова версія для тих, хто не вміє користуватися смартфонами або не може зайти на сайт. Паперову версію сертифіката вакцинації можна буде замовити у сімейного лікаря. Ми також розглядаємо між мережу ЦНАП для забезпечення більш широкого доступу до цієї послуги”, - пояснив нещодавно заступник міністра Олексій Вискуб.

Він додав, що станом на травень йдеться про створення та введення двох зразків сертифікатів - внутрішнього та зовнішнього.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?