В ЄС виявили нові побічні ефекти у вакцин від коронавіруса Pfizer і Moderna
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В ЄС виявили нові побічні ефекти у вакцин від коронавіруса Pfizer і Moderna

В ЄС виявили нові побічні ефекти у вакцин від коронавіруса Pfizer і Moderna
Джерело:  online.ua

Європейське агентство з лікарських засобів вивчає повідомлення про нові побічні ефекти, які виникли у людей після вакцин від коронавіруса Pfizer і Moderna. Розробники цих препаратів поки не коментують ситуацію.

Джерело: Reuters з посиланням на звіт комітету ЕМА

Зокрема, у людей після вакцинації препаратами Pfizer і Moderna стали виникати:

  • алергічні реакції у вигляді багатоформної еритеми;

  • гломерулонефрит - запалення нирок;

  • нефротичний синдром - ниркове захворювання, що характеризується втратою білка з сечею.

Скільки випадків нових побічних ефектів було зафіксовано після вакцинації, в ЕМА не уточнили. У звіті регулятора зазначено лише, що для їх вивчення були запитані додаткові дані про вакцини у компаній виробників.

Побічні ефекти від вакцин проти коронавіруса Pfizer і Moderna

На сьогоднішній день у всьому світі використовують дві мРНК-вакцини від коронавіруса - це американські препарати Pfizer і Moderna. Вони містять молекулу, яка називається матричною РНК (мРНК). Коли ця молекула потрапляє в організм, вона стимулює синтез шиповидного білка SARS-CoV-2 і допомагає організму розпізнавати його. Тим самим, як стверджують розробники, організм формує імунітет, який дозволяє в подальшому виявляти вірус з типовим білком і атакувати його.

На сьогоднішній день вже виявлено ряд побічних ефектів, які викликають ці вакцини. Крім стандартних побічних реакцій, таких як головний біль, озноб, біль у суглобах, збільшення лімфовузлів, нудота, блювота і лихоманка, Європейський медичний регулятор виявив зв'язок між випадками запалення серця - міокардит і перикардит.

При цьому в ЕМА стверджують, що переваги всіх дозволених вакцин проти COVID-19 як і раніше вище їх ризиків. Там закликають населення всіх країн активно вакцинуватися, що особливо актуально зараз, на тлі спалаху небезпечного штаму коронавіруса Дельта.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?