В ЄС звернуться до НАТО заради ПДЧ для України
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС звернуться до НАТО заради ПДЧ для України

В ЄС звернуться до НАТО заради ПДЧ для України
Джерело:  online.ua

Литовський стратегічний партнер України підтвердив, що у майбутньому на офіційному рівні звернеться до союзників НАТО з приводу Плану дій щодо членства для Києва.

Джерело: BNS

Такі наміри офіційного Вільнюса підтвердив голова Міністерства закордонних справ країни Габріеліус Ландсбергіс.

“Незабаром ми знову звернемося до колег з закликом розглянути можливість надання ПДЧ Україні. Я переконаний, і ми вже почали обговорювати це питання з колегами з країн Балтії, що НАТО могло б повторити свою пропозицію надати Україні план членства”, - оголосив міністр під час пресконференції з іспанською колегою Аранчою Гонсалес Лаєю.

За словами литовського дипломата, це могло б перетворитися на “потужний сигнал для Росії” щодо трансатлантичного напрямку, який обрала Україна, про його цінність та підтримку з боку союзників НАТО.

Також відповідну ініціативу підтримала голова МЗС Іспанії. Вона звернула увагу на можливість обговорення такого питання під час саміту Альянсу, який заплановано цьогоріч на червень.

Стан євроатлантичної інтеграції України

Україна посилила активність у напрямку інтеграції в НАТО з 2014 року, коли до Росії втекло колишнє керівництво держави, яке відверто загравало з Кремлем та проросійською позицією.

З того часу було проведено безліч реформ, українська армія приєдналася до окремих закордонних місій НАТО. Упродовж кількох останніх років Збройні сили почали покроковий перехід до стандартів Альянсу.

Президент Володимир Зеленський нещодавно згадав НАТО як єдиний спосіб закінчити російську агресію.

Водночас у Кремлі регулярно виступали проти таких намірів українського уряду та нагадували — нібито мільйони громадян України не підтримують євроатлантичний напрямок. Утім, представники Москви згадували у цьому контексті населення ОРДЛО, де російська сторона вже “роздала” сотні тисяч своїх паспортів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?