В Європі сталися витоки на двох російських газопроводах — підозрюють диверсію
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європі сталися витоки на двох російських газопроводах — підозрюють диверсію

В Європі сталися витоки на двох російських газопроводах — підозрюють диверсію
Джерело:  online.ua

27 вересня європейські країни почали розслідувати витоки у двох російських газопроводах «Північний потік-1 та 2», що пролягають дном Балтійського моря. Серед причин інциденту називають можливу диверсію.

Джерело: Reuters

У Північних потоках сталися три витоки газу

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що витоки були спричинені саботажем, тоді як прем'єр-міністр Данії та Росія, яка скоротила поставки газу до Європи після санкцій Заходу, заявили, що це не можна виключати.

Сьогодні ми зіткнулися з актом саботажу, ми не знаємо всіх подробиць того, що сталося, але ми чітко бачимо, що це акт саботажу, пов’язаний з наступним кроком ескалації ситуації в Україні, – сказав Матеуш Моравецький під час відкриття нового трубопроводу між Норвегією та Польщею.

Морське управління Швеції попередило про два витоки в трубопроводі Nord Stream 1 наступного дня після виявлення витоку на сусідньому трубопроводі Nord Stream 2, що змусило Данію обмежити судноплавство та ввести невелику заборонену для польотів зону.

Є деякі ознаки того, що це навмисне пошкодження. Ви повинні запитати: кому це вигідно? – зазначило джерело в європейській службі безпеки, додавщи, що висновки робити поки рано.

Жоден з трубопроводів не транспортував газ до Європи на момент виявлення витоків, але вони мали газ під тиском. Ці інциденти зведуть нанівець будь-які очікування, що Європа зможе отримати газ через "Північний потік-1" до зими.

Руйнування, яке сталося в той же день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи Nord Stream, є безпрецедентним, – заявив оператор мережі Nord Stream AG.

Німецьке видання Tagesspiegel пише, що Німеччина розглядає дві версії атак. За однією з версій, українські сили чи сили, пов'язані з Україною, пошкодили газопровід.

За іншою версією, РФ сама пошкодила газопроводи для додаткової невизначеності у газопостачаннях та підвищення ціни на газ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?