В інтернет злили персональні дані понад 50 мільйонів українців
Категорія
Україна
Дата публікації

В інтернет злили персональні дані понад 50 мільйонів українців

В інтернет злили персональні дані понад 50 мільйонів українців
Джерело:  online.ua

В мережі Інтернет виявили величезну базу даних жителів України, що може містити майже 53 мільйони записів про персональні дані. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до поліції, щоб правоохоронці розпочали розслідування. 

Джерело: пресслужба Офіса омбудсмена.

«На одному із вебсайтів у мережі інтернет виявлено базу даних жителів України, що може містити персональні дані: ПІБ, дату народження, номер телефону, населений пункт, вулицю, номер будинка та квартири», – йдеться у повідомленні.

За інформацією, розміщеною на цьому ресурсі, в базі може міститися майже 53 мільйони записів.

Офіс омбудсмена відправив листа до поліції щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та вжиття відповідних заходів реагування.

Також повідомляється, що Департамент постійно проводить моніторинг щодо дотримання прав людини у сфері захисту персональних даних.

Відповідальність за незаконне використання персональних даних

Персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована; суб'єкт персональних даних - фізична особа, персональні дані якої обробляються.

  • Стаття 188-39 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про обробку персональних даних або про зміну відомостей, які підлягають повідомленню згідно із законом, повідомлення неповних чи недостовірних відомостей тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 1 700 грн до 3 400 грн і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 3 400 грн до 6 800 грн.

  • Невиконання законних вимог (приписів) Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або визначених ним посадових осіб секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо запобігання або усунення порушень законодавства про захист персональних даних тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3 400 грн до 5 100 грн і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 3 400 грн до 17 000.

  • Недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб'єкта персональних даних, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 700 до 8 500 грн і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 5 100 грн до 17 000 грн.

  • Відповідно до статті 182 Кримінального кодексу України незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями ККУ, караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі НМДГ або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Читайте також:

  • Омбудсман прокоментувала заборону відвідувати школи дітям без щеплень.

  • Мовний омбудсмен відповів на ідею Мендель про "українську російську мову".

  • Україна – онлайн-магазин з немовлятами: омбудсмен відреагував на резонансний скандал.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?