В Мінекономіки анонсували підвищення мінімальних цін на алкоголь
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінекономіки анонсували підвищення мінімальних цін на алкоголь

В Мінекономіки анонсували підвищення мінімальних цін на алкоголь
Джерело:  online.ua

У Мінекономіки погодили підвищення цін на алкогольні напої. Йдеться як про оптові, так і про роздрібні ціни. Зокрема, ціни на коньяк (бренді) мають зрости на 5-8%, віскі, ром та джин мають зрости ціні на 8%, лікеро-горілчані вироби - на 8%. Проєкт відповідної постанови Кабміну оприлюднили на сайті відомства для громадського обговорення.

Джерело: проєкт постанови Кабміну

"Роздрібні ціни на звичайні (неігристі) вина, вина ігристі та газовані винні напої не змінюються", - йдеться у документі.

На третину може зрости ціна на виноробну продукцію (сидр і перрі; вина, вермути та інші зброджені напої). Згідно з даними відомства, остаточна ціна коливатиметься, але буде вищою щонайменше на 8%, щонайбільше – ціна може зрости на 34 відсотки.

“Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив Мінекономіки разом з Мінфіном провести нараду з обговорення питання перегляду мінімальних цін на алкогольні напої та у разі необхідності внести Кабінетові Міністрів відповідний проєкт рішення” – йдеться на сайті відомства.

При цьому, у постанові не вказується мінімальна вартість алкоголю в залежності від його виду.

Вплив підвищення ціни на статистику смертей, спричинених алкоголем

Зростання мінімальних цін на алкоголь може створити додаткові надходження державного та місцевого бюджетів. У Міністерстві економіки називають суму завбільшки з 300 мільйонів гривень. Також, згідно зі статистичним аналізом, такий крок може сприяти зниженню кількості смертей у зв’язку з алкоголізмом.

Зокрема, зростання цін на алкогольні напої на 10% веде до зниження на 32% кількості випадків смертей, зумовлених їх уживанням.

За даними ВООЗ, алкоголь залишається причиною майже кожної п'ятої смерті у 30 європейських країнах серед осіб віком 15-19 років. Майже кожна четверта смерть спричинена алкоголем у людей віком 20-24 років.

Нещодавно ми повідомляли, що іноземні науковці дійшли висновку, що деякі солодкі газовані і негазовані напої, енергетики або алкоголь, можують впливати на показання експрес-тестів на коронавірус. За словами дослідників, саме через них результати можуть виявитися хибними.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?