В МОЗ нагадали українкам про жахливі наслідки для дитини вживання алкоголю під час вагітності
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В МОЗ нагадали українкам про жахливі наслідки для дитини вживання алкоголю під час вагітності

В МОЗ нагадали українкам про жахливі наслідки для дитини вживання алкоголю під час вагітності
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров'я України заявило, що вагітні жінки в Україні досить часто вживають алкоголь, і пояснило, чому їм важливо взагалі від нього відмовитися. Лікарі застерегли - алкоголь дуже шкідливий для вагітних жінок і пояснили, чому.

Джерело: Центр громадського здоров'я України МОЗ.

“Інколи люди здатні недооцінювати шкідливий вплив алкоголю. Здається, що келих вина чи пива раз на тиждень не призведе до поганих наслідків, адже випито небагато. Не втомимось повторювати, що безпечної дози алкоголю не існує, особливо він шкідливий для вагітних жінок”, - зазначається в повідомленні.

В МОЗ пояснюють, що коли плід зазнає впливу алкоголю в утробі матері, виникає фетальний алкогольний спектр порушень. Цей термін охоплює увесь діапазон можливих наслідків впливу алкоголю у пренатальному періоді: фетальний алкогольний синдром (ФАС); алкогольний розлад нейророзвитку (АРНР); вроджені дефекти, пов’язані з алкоголем (ВДПА).

Фетальний алкогольний синдром

“Фетальний алкогольний синдром (ФАС) є одним із найчастіших станів серед дітей із проблемами розвитку. За даними ВООЗ, Україна має один із найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому — 50 випадків на 10 000 людей. Багато жінок вважають «маленькі» дози алкогольних напоїв не шкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності”, - підкреслили медики.

За їхніми словами, чимало жінок думають, що "маленькі" дози спиртного не приносять шкоди, особливо під час останнього триместру вагітності. Тим часом науково доведено, що алкоголь проникає вільно через плацентарний бар’єр та потрапляє в кров плоду приблизно через дві години. Доза алкоголю, яку отримає ембріон, дорівнює дозі, яку випила мати.

Також алкоголь діє як тератоген (агент, який може порушувати розвиток плоду), він пошкоджує клітини головного мозку майбутнього маляти, спинного мозку та інших частин тіла, а також призводить до порушень розвитку плоду в утробі матері.

Зловживання алкоголем може призвести до таких негативних наслідків, як переривання вагітності, передчасні пологи і народження дитини з низькою вагою.

В МОЗ наголосили, що жінкам варто дуже відповідально ставитися до цього питання, адже навіть маленька доза спиртних напоїв може завдати непоправної шкоди майбутній дитині.

Читайте також:

  • Науковці виявили понад 100 тисяч унікальних речовин в неочікуваному місці.

  • Остерігайтеся алкоголю: вчені назвали ще одну причину виникнення раку.

  • П'яний британець змінив ім'я на Селін Діон на Різдво. Він залишив його, коли дізнався.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?