В НАТО назвали ознаки причетності РФ до посадки літака Ryanair
Категорія
Політика
Дата публікації

В НАТО назвали ознаки причетності РФ до посадки літака Ryanair

В НАТО назвали ознаки причетності РФ до посадки літака Ryanair
Джерело:  online.ua

Очільник НАТО Йенс Столтенберг звернув увагу міжнародної спільноти на те, що команда очільника Кремля Володимира Путіна не засудила скандальну примусову посадку літака Ryanair в Білорусі і подальший арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Джерело: Столтенберг в інтерв'ю британській радіостанції  Times Radio

Генсек НАТО назвав дві ознаки причетності РФ до посадки літака Ryanair

Журналісти поцікавилися у Єнса Столтенберга, чи може бути Росія причетна до інциденту. Очільник НАТО відмовився озвучувати наявні дані розвідки. У той же час, він назвав непрямі ознаки такої причетності.

"Ми знаємо, що Білорусь і Росія дуже тісно співпрацюють майже в усіх сферах, в тому числі і в обороні повітряного простору. Друге, що ми побачили – Росія є однією з небагатьох країн, які не засудили абсолютно неприйнятну примусову посадку цивільного літака, що прямував з однієї столиці, Афін, до іншої столиці, Вільнюса", - наголосив Єнс Столтенберг.

За словами Столтенберга, дуже важко повірити, що команда білоруського диктатора Олександра Лукашенка могла би зробити щось подібне без будь-якої координації з людьми Путіна.

Він висловив свої зауваження на борту нового британського авіаносця HMS Queen Elizabeth під час найбільших навчань НАТО цього року.

Окрім того, генсек НАТО вкотре повторив, що Альянс вимагає звільнення білоруського журналіста Романа Протасевича та його подруги Софії Сапеги, яких затримали в результаті примусової посадки літака.

"Коментарі Столтенберга можуть посилити напруженість на кордонах Росії в час, коли тисячі військових НАТО навчаються в Румунії в рамках операції Steadfast Defender. НАТО назвало інцидент з літаком "спонсорованим державою викраденням", - йдеться в повідомленні.

Коротко про вимушену посадку Ryanair у Мінську та затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко. Варто зазначити, що лайнер розвернули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви, керівництво Латвії, Естонії та Австрії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?