В ООН спростували заяви Росії про атаку ракетами HIMARS по колонії із полоненими в Оленівці
Категорія
Україна
Дата публікації

В ООН спростували заяви Росії про атаку ракетами HIMARS по колонії із полоненими в Оленівці

Прапор ООН
Джерело:  Telegram

Новий звіт ООН спростовує заяви Росії про атаку ракетами HIMARS по колонії із українськими військовополоненими в Оленівці на Донеччині. 

В ООН виявили нові свідчення причетності Росії до теракту в Оленівці

За словами уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Дмитра Лубінця, у новому звіті ООН щодо обставин теракту у колонії з українськими військовополоненими в Оленівці зазначається, що навіть одна ракета HIMARS спричинила б серйозніші руйнування.

До того ж, як підкреслюється у звіті, рух ракети відбувався зі сходу на захід.

Представники Управління Верховного комісара ООН з прав людини зібрали інформацію стосовно серії вибухів у Волноваській виправній колонії №120 біля Оленівки у у ніч з 28 на 29 липня 2022 року.

У звіті наголошується, що незважаючи на той факт, що вже об 11 годині російські пропагандисти, які перебували на території казарми, знімали відео із нібито фрагментами ракети HIMARS, рівень пошкоджень не відповідає масштабам удару такою ракетою.

Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розміри залишкового кратера та радіус ураження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS. Навіть одна ракета HIMARS, ймовірно, спричинила б пошкодження та руйнування казарм і прилеглої території значно більшого та серйознішого масштабу. Крім того, свідки розповіли УВКПЛ, що чули численні вибухи, - йдеться у звіті.

Чому в ООН не кажуть напряму про причетність Росії до теракту

У звіті також містяться відеозаписи та фотознімки зруйнованих будівель казарм та прилеглої території.

Зокрема, це дозволило визначити точку удару всередині західної стіни та дві можливі точки проникнення через дах.

Однак у звіті ООН підкреслюється, що точний тип зброї та місце її походження залишаються невизначеними.

Картина структурних пошкоджень виглядає узгодженою з наведеним боєприпасом, який рухався траєкторією зі сходу на захід.

Автори звіту підкреслюють, що саме держава, яка тримає у полоні громадян іншої держави, несе відповідальність за їхню безпеку.

У разі їх смерті чи поранення ця держава зобов’язана провести негайне офіційне розслідування, яке встановлює індивідуальну кримінальну відповідальність за смерть або поранення військовополонених.

В Управлінні Верховного комісара ООН зазначили, що не мають свідчень того, що Росія виконала ці обов’язки.

На жаль, навіть у такому серйозному звіті, ООН не може скласти 2+2 і зрозуміти, що винна у трагедії лише РФ. Сподіваюся, що у наступному звіті їм вистачить мужності прямо про це написати, - зазначив Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?