В ОП відреагували на відмову Лаврова від нормандського формату
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОП відреагували на відмову Лаврова від нормандського формату

В ОП відреагували на відмову Лаврова від нормандського формату
Джерело:  online.ua

В Офісі Президента констатували, що відповідальність за затримку переговорного процесу у нормандському форматі лежить на російській стороні. Реакція прессекретаря президента Сергія Никифорова пролунала на тлі вчорашніх заяв глави російського МЗС Сергія Лаврова. Останній відмовився від зустрічі, яку глава французького зовнішньополітичного відомства Жан-Ів Ле Дріан запропонував провести 11 листопада в Парижі.

Джерело: ОП

«Російська сторона залишається єдиною відповідальною за затримку в Нормандському форматі. Україна ж, Франція та Німеччина готові до контактів на рівні міністрів і лідерів найближчим часом. Ми вважаємо, що суть переговорів – отримання результату. Якщо російська сторона наполягає, що підсумок має бути відомий до початку перемовин, це ставить під питання сам переговорний процес. Закликаємо Москву співпрацювати. Донбас очікує на мир, і Росія повинна зробити свій внесок у його досягнення», – зазначив Сергій Никифоров.

Зі свого боку, вчора Лавров поскаржився, що після того, як наприкінці минулого місяця РФ передала до Берліна, Парижа та Києва документу, у якому окреслювала своє бачення того, як міг би виглядати проєкт підсумкового документа міністерської зустрічі у "нормандському форматі", реакції від сторін не було.

"Ми вважаємо, що суть переговорів – отримання результатів. Якщо російська сторона наполягає, що підсумок має бути відомий до початку перемовин, це ставить під питання сам переговорний процес", – зауважив Никифоров.

Він водночас закликав до співпраці всі сторони переговорів, оскільки населення Донбасу очікує на мир.

Нагадаємо, "нормандський формат" запровадили у 2014 році на тлі початкової гострої фази російсько-української війни. Завданням зустрічей лідерів України, Росії Німеччини та Франції є досягнення мирних шляхів вирішення збройного конфлікту. Востаннє зустріч відбулася вже 2 роки тому, у грудні 2019 року. Тоді в Парижі вперше зустрілися основні представники сторін протистояння – президент РФ Володимир Путін та новообраний президент України Володимир Зеленський.

В Офісі Президента анонсували кадрові зміни у ТКГ

Зокрема, після призначення декількох нових міністрів, зокрема, Міністра оборони Олексія Резнікова, до команди приєднається Ірина Верещук. Нещодавно вона стала очільницею з міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Наразі відомо, що до остаточного визначення кандидатури на посаду глави делегації, обов'язки його першого заступника г виконуватиме нардеп Андрій Костін. У Зеленського підкреслили що Україна в ТКГ має ще більше зосередитися на розв'язанні гуманітарних і соціальних питань.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?