В РФ припинив роботу найбільший свинцевий завод
Категорія
Економіка
Дата публікації

В РФ припинив роботу найбільший свинцевий завод

В РФ припинив роботу найбільший свинцевий завод
Джерело:  online.ua

В РФ щонайменше на місяць призупинив роботу найбільший в країні завод з виробництва вторинного свинцю "Фрегат" у Московській області через низький попит на власну продукцію та відмову Мінпромторг РФ подовжувати ліцензію на експорт продукції.

Джерело: "Комерсант"

В РФ зупинилось найбільше виробництво вторинного свинцю 

Зазначається, що інші свинцеві заводи можуть закритися з тих самих причин.

За інформацією видання, "Фрегат" випускає близько чверті обсягу виробництва свинцю в Росії, до 40 тис тонн свинцю та сплавів на рік. За п'ять місяців 2022 завод випустив близько 17 тис 500 тонн.

"Ліцензію на експорт необробленого металу виробники отримують з 15 травня по 15 листопада.

За словами співрозмовників газети, Мінпромторг хотів за допомогою ліцензування перемогти кустарних переробників старих свинцево-кислотних акумуляторів (ОСКАБ, сировину для виробництва вторинного свинцю), але його вимоги до постачальників мали надмірний характер", - йдеться у статті.

Видання додає, що постачальник повинен надати ліцензію на збір, утилізацію, обробку та знешкодження ОСКАБ, але завод не може мати ліцензії одразу на всі види діяльності з ОСКАБ.

 На початку червня газета писала, що російські заводи з виробництва свинцю опинилися на межі закриття через повне зупинення експорту.

Європейський ринок недоступний через санкції з березня, а для решти напрямків потрібна ліцензія Мінпромторгу РФ, яку він не видає.

З 10 липня постачання свинцю буде заборонено в рамках п'ятого санкційного пакету Євросоюзу.

В уряді РФ газеті у червні заявили, що ліцензування експорту "спрямоване на попередження дефіциту свинцю до РФ в умовах зовнішніх обмежень".

У "Фрегаті" повідомили, що призупинили роботу на один місяць. Протягом цього часу завод вивчатиме ситуацію з ліцензуванням та шукатиме ринки збуту. На заводі працює 227 осіб, їм виплачуватимуть дві третини окладу. Виторг компанії в 2021 році становив 7,54 млрд рублів, прибуток - 99,7 млн рублів.

Зазначається, що Мінпромторг пропонував російським заводам шукати нових партнерів "серед дружніх країн", але без ліцензії на експорт і без розуміння дати та обсягу постачання вести переговори з новими покупцями безглуздо, кажуть учасники ринку.

За словами експертів, перспективними напрямками експорту можуть стати Туреччина (близько 7,5% від російського експорту 2021 року), Китай та Гонконг (4,2%), Сербія (1,9%).

Учасники ринку вважають, що заборона на експорт свинцю була викликана побоюваннями його дефіциту.

Свинець активно використовується у військовому машинобудуванні та в патронній промисловості.

Окрім цього великий проект російської "Роснефти" з видобутку пального в Арктиці зупинений через санкції. Інвестори оцінювали його в 70 млрд євро.

Великий проект розробки нафти в Арктиці" Восток Ойл "російської" Роснефти " зупинився через санкції. До кінця десятиліття там планувалося добувати 2% нафти в світі. Однак, за прогнозами, запустити його не вийде до 2029 року, хоча запуск планувався в 2024 - му, - повідомив керівник Офіс президента України Андрій Єрмак.

Фото - интересное.ru.com

Єрмак додав, що газове ембарго це головний пункт, який повинен бути в сьомому санкційному пакеті ЄС. Також, за словами глави ОП, необхідно обмежити весь імпорт російської нафти.

Між тим, за словами Верховного комісара ЄС з питань зовнішньої політики Жозепа Борреля  від технологій країн Європи і США в шість разів більше, ніж від технологій Китаю.

За його словами, Китай зараз пропонує Росії обмежений обсяг альтернативної продукції, в тому числі високотехнологічні товари.

Росія експортує багато сировини, але змушена імпортувати багато продукції з високою доданою вартістю, яку вона не виробляє у себе. Що стосується передових технологій, то Росія на 45% залежить від Європи і на 21% - від США. Для Китаю цей показник становить всього 11%, - зазначив Боррель.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?