В Росії чотирьох політв’язнів з Криму незаконно засудили на величезні терміни
Категорія
Політика
Дата публікації

В Росії чотирьох політв’язнів з Криму незаконно засудили на величезні терміни

В Росії чотирьох політв’язнів з Криму незаконно засудили на величезні терміни
Джерело:  online.ua

Чотирьом фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» із Алушти в понеділок, 16 серпня, в Росії оголосили суворий вирок. Південний окружний військовий суд м. Ростова-на-Дону засудив політв’язнів з Криму до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі.

Джерело: Кримська солідарність.

«Суд в особі головуючого судді Романа Вікторовича Сапрунова відмовив стороні захисту по всіх заявлених клопотаннях і став на бік обвинувачення, засудивши кримських татар до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму», - йдеться в повідомленні.

Кримських татар звинувачують в тероризмі, згідно з версією слідства, підсудні перебували в забороненій в Росії релігійній організації «Хізб ут-Тахрір» і готували державний переворот шляхом «тотальної ісламізації населення». Як стало відомо, Руслана Месутова присудили до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на 1 рік після звільнення, Руслана Халілова - до 18 років, Ельдара Кантемірова - до 12 років, Руслана Нагаєва - до 13 років.

Алуштинська група Хізб ут-Тахрір

Чотирьох жителів Алушти затримали 10 червня 2019 року після обшуків в їхніх домівках і з того часу вони перебували в ув'язненні. Їх звинуватили у приналежності до ісламської політичної партії, забороненої в РФ з 2003 року. Тим часом в Україні і більшості країн світу ця організація не заборонена законодавством.

56-річний Руслан Нагаєв був підприємцем в Алушті, 53-річний Ленур Халілов був головою і засновником мусульманської громади «Алушта», 55-річний Руслан Месут працював у ній охоронцем. 41-річний Ельдар Кантеміров - знавець арабської мови, закінчив Київський Ісламський університет.

Відповідно до матеріалів справи, в чоловіків не знайшли жодної зброї, вони не планували здійснювати терористичний акт і не закликали до нього інших.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій закликає Росію звільнити всіх політв'язнів з України, в тому числі фігурантів даної кримінальної справи.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Месутова, Кантемірова, Нагаєва і Халілова політичними в'язнями.

Підтримати фігурантів “алуштинської справи” приїхали більше 150 людей з Криму, Вони вдягнули білі накидки з написали «Ні державному терору», «Вивчення релігії - НЕ тероризм», «Стоп репресіям».

Рідні політв’язнів вважають, що величезні терміни спрямовані на те, щоб кримські татари і мусульмани Криму замовкли.

Читайте також:

  • Україну попередили про загрозливий план Путіна на Кримську платформу.

  • Лукашенко готовий визнати Крим російським за однієї умови.

  • Блінкен зробив ультимативне попередження Путіну щодо Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?