В Росії та Китаю все більше розбіжностей стосовно війнии в Україні — аналітики ISW
Категорія
Політика
Дата публікації

В Росії та Китаю все більше розбіжностей стосовно війнии в Україні — аналітики ISW

В Росії та Китаю все більше розбіжностей стосовно війнии в Україні — аналітики ISW
Джерело:  online.ua

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що мирний саміт в Джидді на території Саудівської Аравії, присвячений реалізації запропонованої Україною "формули миру", продемонстрував значні розбіжності між Китаєм та Росією стосовно розв'язаної Кремлем злочинної війни. 

Джерело: звіт ISW

Китай та Росія все більше росходяться у поглядах на війну в Україні

Зокрема, аналітики посилаються на матеріал The Financial Times, в якому присутність представників Китаю на саміті в Джидді називається конструктивною.

Автори матеріалу зазначають, що Пекін все більше прагне показати, що його позиція суттєво відрізняється від позиції Кремля.

Видання цитувало одного європейського дипломата, який був присутній на саміті, і зауважив, що "проста присутність Китаю показує, що Росія стає дедалі ізольованішою".

При цьому представники Китаю заявили про готовність взяти участь у наступному саміті в аналогічному форматі, який також ймовірно пройде без запрошення кремлівських дипломатів.

Що відомо про позицію Росії

Російське інсайдерське джерело стверджувало, що Москва відкинула китайський "мирний план" по Україні з 12 пунктів від лютого 2023 року (китайська делегація знову представила його на переговорах у Саудівській Аравії), і що деякі китайські еліти "таємно висловлюють своє невдоволення дії російського керівництва" щодо врегулювання війни в Україні.

Як йдеться у звіті, повідомлення про переговори в Саудівській Аравії та твердження інсайдерів, якщо вони є вірними, узгоджуються з попередніми оцінками ISW про те, що Китай не повністю підтримує Росію у питанні України.

Крім того, це вказує також на думку аналітиків про те, що відносини Москви та Пекіна не є "партнерством без обмежень", як це бажає Кремль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?