В Україні планують закривати пологові відділення
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні планують закривати пологові відділення

В Україні планують закривати пологові відділення
Джерело:  online.ua

В Україні почнуть масово згортати маленькі пологові відділення. За попередніми даними, загалом закриття пологових може торкнутися близько 70 лікарень в різних регіонах нашої країни.

Джерело: "ТСН"

Що відомо про закритання пологових відділень

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) уже в наступному році озвучить додаткову умову за кількістю пологів.

Згідно з останніми даними, якщо у медичному закладі буде проходити менш ніж 150 пологів на рік, то НСЗУ не підписуватиме з ними угоди. В результаті це стане причиною їхнього закриття через неотримання фінансування.

Однак також наголошується, що лікарням, у яких народжується понад 150 людей на рік, НСЗУ з 2022 року обіцяє збільшити тариф за пологи з 10 тисяч гривень до 15 тисяч гривень.

Як стверджують представники НСЗУ, саме висока смертність новонароджених і породіль змусила їх ввести норму у 150 пологів. На переконання експертів, якщо кількість пологів мала, то лікарі втрачають необхідну практику.

Фото — unsplash.com

За словами очільниці асоціації неонатологів Тетяни Знаменської, 150 пологів на рік мало, щоб кваліфікація лікарів залишалася на необхідному рівні. Вона також переконана, що в регіонах потрібно треба залишати ті пологові, де народжується понад 300 дітей на рік.

Власне, 300 пологів на рік – це мінімальний показник, за якого можуть працювати пологові будинки в ЄС. Але в Україні до такого кардинального кроку не готові, оскільки майже 70 медичних установ не подолають планку навіть у 150 пологів. 30 таких лікарень взагалі проводять менш ніж 50 пологів на рік. Ми не говоримо про пологові будинки. Ми говоримо про пологові відділення у лікарнях,– пояснила глава НСЗУ Наталія Гусак.

Що важливо розуміти, ті заклади, які відмовиться фінансувати НСЗУ, мають можливість отримувати гроші з бюджету територіальної громади.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?