В Україні почав працювати реєстр педофілів: хто туди може потрапити
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні почав працювати реєстр педофілів: хто туди може потрапити

В Україні почав працювати реєстр педофілів: хто туди може потрапити
Джерело:  online.ua

В Україні запустили в тестовому режимі і почали наповнювати Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини сексуального характеру проти дітей. Станом на 26 жовтня у цьому реєстрі вже містяться дані про 171 злочинця. Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Джерело: пресслужба Міністерства юстиції.

"Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, або лікувальні заклади, або інших людей, які працюють з групами дитячих колективів від того, щоб взяти таку людину на роботу”, - розповіла Висоцька.

Вона зазначила, що доступ до реєстру матимуть всі українські правоохоронці. Цей реєстр важливий, хоч і складний в наповненні.

Міністерство юстиції спільно з органами прокуратури і суду наповнює його, вивчаючи особові справи засуджених за злочини сексуального характеру. Інформація про злочинців буде зберігатися навіть після відбуття ними покарання.

Висоцька наголосила, що внесення нових осіб до реєстру відбуватиметься винятково за ухвалою суду. Така процедура запобігає порушенню прав людини та гарантує неупередженість рішення правоохоронців про появу певної особи в цьому реєстрі.

Під час створення реєстру, за словами заступниці міністра, українські правоохоронці орієнтувалися на досвід США, Норвегії, та Канади, де також діють подібні архіви даних.

Реєстр педофілів

Нагадаємо, 19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон щодо процедур наповнення та діяльності "реєстру педофілів". 13 січня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон.

Єдиний реєстр засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього покликаний запобігти рецидиву таких злочинів.

Відповідно до закону, доступ до реєстру матимуть поліція, прокурори, слідчі та Держбюро розслідувань. Також право на отримання інформації з реєстру матимуть керівники закладів освіти, охорони здоровʼя чи інших установ, які здійснюють нагляд за дітьми.

Читайте також:

  • Україна здобула гучну перемогу в суді у справі окупованого Криму.

  • У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви. Його звинувачують у воєнних злочинах.

  • Азарова заочно арештували у справі про держзраду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?