В Україні почнуть аналізувати податкову поведінку багатіїв
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні почнуть аналізувати податкову поведінку багатіїв

В Україні почнуть аналізувати податкову поведінку багатіїв
Джерело:  online.ua

Держподатслужба анонсувала створення спеціального підрозділу для аналізу податкової поведінки "індивідуальних платників податків з високим рівнем статків". Про це свідчать плани відомства, зазначені в опублікованому додатку до меморандуму України з МВФ, адресованому директору-розпоряднику фонду Крістіні Геогрієвій.

Джерело: додаток до  Меморандуму про економічну та фінансову політику

В документі зазначають, що Держподатслужба має сконцентруватися на сегментах найбільш ризикових платників податків.

“Ми посилимо процес управління великими платниками податків під координуванням Голови ДПС для забезпечення узгодженості при наданні послуг цій важливій категорії платників податків. До 1 грудня 2021 року ми сформуємо спеціальний підрозділ ДПС, який аналізуватиме податкову поведінку індивідуальних платників податків з високими рівнями статків, щоб мінімізувати комплаєнс-ризики, притаманні цій групі платників податків”, - йдеться у меморандумі.

Податкова здійснюватиме контролюючі заходи, реалізовуючи щорічний план з покращення комплаєнсу (відповідності будь-яким внутрішнім або зовнішнім вимогам або нормам – ред.), щодо якого передбачена регулярна звітність. Про підготовку такого плану на наступний рік українська сторона має відзвітувати до 1 грудня.

“Одним із ключових завдань Комплаєнс стратегії (стратегії сприяння дотриманню податкового законодавства – ред.) Державної податкової служби буде зосередитися на тих сегментах платників податків, які несуть найвищі ризики для податкових надходжень» – уточнюють в документі.

Аналіз схем уникнення оподаткування

Нагадаємо, сьогодні в мережі з’явились дані аналізу схем уникнення оподаткування від Інституту соціально-економічної трансформації та Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна". Вони, крім іншого, свідчать про існування способів уникнення оподаткування з боку роботодавців, які надають перевагу схемі "заробітні плати "в конвертах". Втрати бюджету від цього оцінюють у 110-150 млрд грн на рік.
Однією зі сфер-лідерів, де уникнення оподаткування вкотре на високому рівні - контрабанда та порушення митних правил. Від цих маніпуляцій, як стверджують експерти CASE , держбюджет України втрачає 70-120 млрд грн на рік.

Ще одна сфера-лідер в уникненні оподаткування і або його свідомому заниженні - зловживання податковими пільгами і спеціальними режимами. Потенційні втрати бюджету від цього становлять 6-10 млрд грн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?