В Україні провели унікальну одномоментну операцію 9-місячній дівчинці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Україні провели унікальну одномоментну операцію 9-місячній дівчинці

Операція
Джерело:  МОЗ України

У столичному «Охматдиті» провели унікальну трансплантацію печінки з одномоментною корекцією вади серця. Операція тривала майже добу, її вперше провели в Україні.

Як пройшла унікальна операція

Дівчинка народилася в Тернополі у лютому 2023 року, у неї була вада серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

Спеціалісти організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання: оцінили ризики і вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити пацієнтці. Операція унікальна, бо медики одночасно проводили корекцію вади серця та трансплантацію печінки від донора – мами.

Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні.

В операції брали участь медики з Центр дитячої кардіології і кардіохірургії, спеціаліст з Національний інститут раку, хірурги-трансплантологи, анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ «Охматдит».

Українські медики творять дива

Раніше в одному з прифронтових шпиталів під час обстеження пораненого військового фахівці виявили в його тілі хвостовик міни. Його дістали без шкоди для українського захисника.

Уламок міни пошкодив магістральні судини ноги. Операційна команда без шкоди для пацієнта та медичного колективу дістала хвостовик і врятувала кінцівку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?