В Україні сформували перший склад Етичної ради
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні сформували перший склад Етичної ради

В Україні сформували перший склад Етичної ради
Джерело:  online.ua

В Україні сформували перший склад Етичної ради. Ключовим завданням її діяльності буде встановлення відповідності кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності. Також до її функцій входитиме сформування списку рекомендованих кандидатів на посади членів ВРП.

Джерело:  сайт Офісу президента 

Варто зазначити, що список кандидатів, рекомендованих Радою суддів України надійшов до ВРП 2 листопада. А іноземні організації, залучені до сформування Ради, визначилися з кандидатами ще 10 вересня.

У представників Етичної ради після її сформування є шість місяців для одноразового оцінювання відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів ВРП. Варто додати, що в її обов’язки не входить оцінювання відповідності згаданим критеріям голови Верховного Суду.

 "Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив, нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі. Формування доброчесних членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи", - йдеться у заяві президента Зеленського.

Членами Етичної ради стали:

  • суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич,

  • суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун,

  • суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін,

  • суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді,

  • суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер,

  • колишня Генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

Законом про Вищу раду правосуддя передбачено, що у випадку непризначення головою ВРП членів Етичної ради у визначений строк, призначеними вважитимуться троє перших кандидатів зі списку Ради суддів України і переліку від міжнародних та іноземних організацій.

Підсумовуючи, зазначимо, що до складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України. А також три особи, визначені міжнародними організаціями.

До такої реформи напередодні президента Зеленського закликали представники країн "Великої сімки" та ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?