В Україні винесли перший вирок військовому РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні винесли перший вирок військовому РФ

В Україні винесли перший вирок військовому РФ
Джерело:  online.ua

Солом'янський райсуд Києва засудив до довічного ув'язнення  першого російського військового, командира відділення в/ч 32010 "4 танкова Кантемирівська дивізія Московської області", сержанта Вадима Шишимаріна зокрема й за умисне вбивство цивільного на Сумщині.

Джерело: "Укрінформ"

За що судять Шишимаріна 

21-річний російський військовий 28 лютого 2022 року вбив беззбройного 62-річного мешканця смт Чупахівка Сумської області.

Шишимаріна... визначити винним у вчиненні кримінального правопорушення... та призначити йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Строк відбування покарання рахувати з 1 березня. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили залишити без змін - тримання під вартою, - зазначає судівська колегія під час винесення вироку.

Шишимаріну інкриміновано причетність до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Це перший окупант, який постав перед судом за вбивство цивільного під час війни в Україні.

У вироку наголошується, що, попри показання обвинуваченого, що він начебто випадково поцілив у Шеліхова, суд дійшов до переконання, що вбивство було здійснено із прямим умислом.

Зокрема, під час надання Шишимаріним показів у суду стало зрозуміло, що він міг відмовитися від виконання наказу та не стріляти у цивільного, адже окупант особисто не знав чоловіка, який віддав йому наказ та який не мав опізнавальних знаків, що відображають військове звання.

Обвинувачений особисто цю особу не знав, наказ був незаконний, тому він не повинен був його виконувати, однак все ж таки виконав, щоб від нього відчепилися... Разом із тим, на переконання суду, розуміючи, що відданий йому наказ є явно злочинним..., обвинувачений міг відповісти відмовою..., а, виконуючи злочинний наказ, він мав можливість... вдати, що не поцілив у потерпілого, однак цього він також не зробив, а навпаки, навівши автомат на потерпілого, прицільно здійснив 3-4 постріли, з яких одна куля влучила чоловіку у голову, завдавши смерті, - наголосив суддя.

Суд переконаний, що Шишимарін діяв навмисне, отже свідчення обвинуваченого та його адвоката були відхилені.

Відтак, судом встановлено, що Шишимарін, будучи військовим армії РФ, вчинив злочин, який полягає у порушення законів та звичаїв війни та поєднаний з умисним вбивством.

Суддя також додав, що вина обвинуваченого у вчиненні злочину повністю підтвердилася під час судового розгляду та не викликає сумнівів.

При призначенні виду та міри покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину - особливо тяжкий злочин, особу винного..., який розумів, що у складі військового формування вторгається на територію незалежної та суверенної держави... Оскільки обвинувачений обставини вчинення злочину визнав лише частково, у вчиненому щиро не зізнався, намагався приховати від суду усі обставини вчинення ним злочину, зокрема прямий умисел на вбивство..., суд не може визнати його каяття щирим", - підкреслив суддя.

Згідно із вироком суду, обставинами, що пом'якшують покарання, є лише активне сприяння розкриттю злочину, а обставинами, що обтяжують покарання, є вчинення злочину щодо особи похилого віку та вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?