В Україні зміниться розмір аліментів на дітей
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні зміниться розмір аліментів на дітей

В Україні зміниться розмір аліментів на дітей
Джерело:  online.ua

Приблизно 700 тисяч українських дітей виховують у неповних сім’ях. З них 94% від загальної кількості не мають батька і 5,2% - матері. Зважаючи на те, що з 1 грудня змінюється прожитковий мінімум, сума аліментів, яка має становити не менше 50% від нього, також зазнає змін.

Джерело: 24 канал

Бюджет-2021 передбачає підвищення прожиткового мінімуму до 2 393 гривень. З кінця року на дітей до 6 років потрібно буде платити мінімум 1 050 гривень, а від 6 до 18 років – 1 309 гривень. З огляду на фактор кількості дітей, при розрахунку розмірів аліментів застосовують таку схему розрахунку:

- на одну дитину – 1/4 від доходу;

- на двох дітей – 1/3 від доходу;

- на трьох і більше дітей – 1/2 від доходу.

Варто додати, що закон встановлює не лише мінімальний розмір аліментів, але й максимальний. Він складає 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку. Тож з 1 грудня максимальна сума аліментів на дитину до 6 років складатиме – 21 тисяча гривень, а від 6 до 18 років – 26,18 тисячі гривень.

Аліменти після досягнення дитиною 18-річного віку 

Гарантований розмір аліментів на одну дитину, тобто мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у разі, якщо у них низькі доходи. Він складає не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного до її віку.

Нагадаємо, у випадку, якщо повнолітня дитина, з досягненням 18-річного віку продовжує навчання, то батько чи мати, які не проживають з нею, повинні і далі сплачувати аліменти, але не довше, ніж до 23 років.

Збільшення мінімальної зарплати у 2022 році до 7700 грн

Нагадаємо, влітку в Кабміні заявляли про плани щодо збільшення мінімальної зарплати до 7700 грн. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

"Ми розраховуємо, що в наступному році ми збільшимо мінімальну зарплату до 7700 гривень. І далі у нас буде зростання інфляції + 2% - тобто ми закладаємо достатньо помірне зростання соціальних показників... Ми залишили фіскальний простір. Йдеться про нерозподілені витрати. Вони складають від 50 до 100 млрд гривень, які можуть бути спрямовані на підвищення мінімальної заробітної плати, збільшення прожиткового мінімуму... ", - сказав міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?