В Україні з'являться спецпідрозділи з розслідування злочинів в умовах війни
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні з'являться спецпідрозділи з розслідування злочинів в умовах війни

В Україні з'являться спецпідрозділи з розслідування злочинів в умовах війни
Джерело:  online.ua

Керівники правоохоронних органів за участі Офісу генпрокурора, Національної поліції та Служби безпеки провели нараду та узгодили створення нової структури спеціально для розслідування злочинів в умовах війни в Україні.

Джерело: ОГПУ

За оприлюдненими даними, генпрокурорка Ірина Венедіктова, голова СБУ Іван Баканов і голова Нацполіції Ігор Кліменко підписали постанову про створення підрозділів з розслідування таких злочинів.

Передбачається, Що такі спеціальні підрозділи працюватимуть у складі центральних апаратів згаданих відомств, а також в регіональних і територіальних органах СБУ та поліції на Луганщині й Донеччині. Вони прямо працюватимуть з Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора та відповідними управліннями у Донецькій та Луганській обласних прокуратурах.

“Спеціалізація дозволить підвищити ефективність розслідування та покращити його якість. І питання утворення єдиної системи назріло вже давно. Наразі лише чверть кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту направлені до суду. Тільки близько 20 стосуються порушення законів і звичаїв війни. На недоліки розслідування Україною воєнних злочинів і злочинів проти людяності вказував Україні Прокурор Міжнародного кримінального суду у звіті за 2020 рік”, - наголосила Венедіктова.

Згідно з попередніми планами, вже до кінця літа буде вирішено питання про створення слідчих підрозділів та забезпечити передачу до них матеріалів відповідних кримінальних проваджень.

Прокурорам та слідчим нададуть можливість пройти тренінги саме з роботи над злочинами в умовах військового конфлікту.

“Розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, актів агресії потребує високого рівня спеціальних знань. Тут важливе досконале володіння нормами застосування міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права. Тому ми будемо розвивати спроможність нашої національної системи кримінальної юстиції шляхом підвищення кваліфікації прокурорів та слідчих”, - резюмувала Венедіктова.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?