В Юпітер врізалося невідоме космічне тіло — з'явилося відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Юпітер врізалося невідоме космічне тіло — з'явилося відео

В Юпітер врізалося невідоме космічне тіло — з'явилося відео
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що Юпітер – це найбільша планета Сонячної системи. Це вважають однією з головних причин того, що він регулярно піддається бомбардуванню астероїдами, метеороїдами та кометами. Цього разу зіткнення невідомого космічного тіла з планетою-гігантом вдалося зафіксувати на відео астрономам-аматорам.

Джерело: Space.com

В Юпітер врізалося невідоме космічне тіло

Зіткнення зміг зняти бразильський астроном-любитель José Luis Pereira, коли він спостерігав за газовим гігантом.

"Чоловік робив відеозапис, використовуючи програму для автоматичного виявлення зіткнень. Також в цей момент на Юпітері було видно тінь від супутника Іо, що, ймовірно, було головною ціллю астронома-любителя. Удар відбувся 13 вересня 2021 року о 23:30:30 за Всесвітнім координованим часом", - йдеться в повідомленні.

Що відомо про зіткнення з Юпітером 2021 року

Що важливо розуміти, зіткнення, яке зафіксував астроном-аматор José Luis Pereira, пізніше офіційно підтвердили французькі та німецькі астрономи.

За попередніми даними, астероїд мав діаметр близько 100 метрів. Не можна також не звернути увагу на те, що через годину після удару на Юпітері не був зафіксований слід від події. Цілком ймовірно, потрібне спостереження з допомогою більш потужного телескопа.

Чи фіксували раніше подібні удари

За словами фахівців, в попередні роки астрономи помічал не лише аналогічні зіткнення, а й набагато більші. До прикладу, 27 років тому в Юпітер врізалися численні уламки комети Шумейкерів-Леві 9.

"Перед цим, у 1992 році, комета пройшла межу Роша Юпітера й гравітація планети-гіганта роздробила космічне тіло на понад 20 окремих фрагментів. Також Шумейкерів-Леві 9 – це перша зафіксована комета, яка оберталася не навколо Сонця, а навколо планети", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що після зіткнення фрагментів комети з Юпітером на поверхні газового гіганта утворилися численні відмітини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?