Вчені б'ють на сполох. Європі загрожує серйозне похолодання
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені б'ють на сполох. Європі загрожує серйозне похолодання

Вчені б'ють на сполох. Європі загрожує серйозне похолодання
Джерело:  online.ua

За результатами нового дослідження науковців з Університету Нового Південного Уельсу у Сіднеї, на території Європи у найближчі 30 років відбудеться серйозне зниження температури через сповільнення теплої течії Гольфстрім в Атлантичному океані.

Джерело:  ScienceDaily

Що відомо про значне похолодання в Європі 

В дослідженні зазначається, що теплий клімат на території Європи забезпечується теплою течією Гольфстрім в Атлантичному океані. Але через глобальні зміни клімату ця течія може зникнути у найближчі кілька десятків років.

Ці течії, за словами вчених, більшою мірою існують під тиском холодних і щільних мас солоної води в районі Антарктиди. Через прискоренне глобальним потеплінням танення льодовиків у морську та океанічну воду потрапляє величезна кількість прісної води. Вода при цьому втрачає не тільки солоність, а також щільність.

Це призводить до ослаблення океанічних течій.

За висновками науковців, подальші викиди вуглецю в атмосферу можуть призвести до значного падіння температур.

Якщо глобальні викиди вуглецю триватимуть, то рух океанічних течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу, - зазначає один з авторів дослідження Метью Інгленд.

В ООН попередили людство щодо водної кризи

У доповіді ООН, підготовленій до конференції з водних ресурсів у Нью-Йорку, зазначається, що на людство очікує глобальна водна криза через різке збільшення споживання води і посуху у багатьох регіонах Землі, спричинену кліматичними змінами та нераціональним використанням водних ресурсів.

Науковці підрахували, що протягом останніх чотирьох десятиліть рівень споживання води щороку зростає на 1%.

За прогнозами експертів, вже до 2050 року із проблемами гострого дефіциту води зіткнуться близько 2,4 мільярда чоловік.

При цьому вже до середини цього століття потреби великих міст у воді зростуть на 80%.

Наразі 70% світового споживання води припадає на сільске господарство.

На думку експертів, водна криза за грожує країнам Близького Сходу, регіонам Сахари, Але дефіцит води почнеться також в тих регіонах, які сьогодні таких проблем не мають – Центральна Африка, Східна Азія і Південна Америка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?