Вчені наблизилися до відкриття п’ятої сили природи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені наблизилися до відкриття п’ятої сили природи

Вчені наблизилися до відкриття п’ятої сили природи
Джерело:  online.ua

Теорія про існування п'ятої сили природи отримала поштовх завдяки несподіваним коливанням субатомної частинки, виявили фізики.

Джерело: The Guardian

Вчені наблизилися до відкриття п’ятої сили природи

Згідно з сучасними уявленнями, в природі існують чотири фундаментальні сили, три з яких — електромагнітна сила та сильна і слабка ядерні сили — пояснюються стандартною моделлю фізики елементарних частинок.

Однак ця модель не пояснює іншу відому фундаментальну силу, гравітацію, або темну матерію — дивну і загадкову субстанцію, яка, як вважається, складає близько 27% Всесвіту.

Тепер дослідники стверджують, що може існувати ще одна, п'ята, фундаментальна сила природи.

Доктор Мітеш Патель з Імперського коледжу Лондона сказав: “Ми говоримо про п'яту силу, тому що не завжди можемо пояснити поведінку [в цих експериментах] чотирма відомими нам силами”.

Що показало дослідження

Дані отримані в результаті експериментів на американському прискорювачі частинок Fermilab, в яких досліджувалося, як субатомні частинки, що називаються мюонами — схожі на електрони, але приблизно в 200 разів важчі — рухаються в магнітному полі.

Патель каже, що поведінка мюонів трохи схожа на дитячу дзиґу, яка обертається навколо осі магнітного поля. Однак, коли мюони рухаються, вони коливаються. Частоту цих коливань можна передбачити за допомогою стандартної моделі.

Але експериментальні результати, отримані в лабораторії Fermilab, схоже, не відповідають цим прогнозам.

Професор Джон Баттерворт з Університетського коледжу Лондона, який працює над експериментом Atlas на Великому адронному колайдері (ВАК) в ЦЕРНі, сказав: “Коливання пов'язані з тим, як мюон взаємодіє з магнітним полем. Вони можуть бути дуже точно розраховані в стандартній моделі, але цей розрахунок включає квантові петлі, в яких з'являються відомі частинки”.

Якщо вимірювання не збігаються з прогнозом, це може бути ознакою того, що в петлях з'являється якась невідома частинка, яка, наприклад, може бути носієм п'ятої сили, — додав він.

Ці висновки слідують за попередньою роботою лабораторії Фермі, яка показала подібні результати.

Але Патель сказав, що є “ложка дьогтю в бочці меду”, зазначивши, що між першими результатами і новими даними збільшилася невизначеність навколо теоретичного передбачення частоти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?