Вчені НАН б'ють на сполох через проникнення нових штамів коронавірусу з РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Вчені НАН б'ють на сполох через проникнення нових штамів коронавірусу з РФ

Вчені НАН б'ють на сполох через проникнення нових штамів коронавірусу з РФ
Джерело:  online.ua

Експерти Національної академії наук вважають, що станом на середину червня існують ризики проникнення нових штамів коронавірусу в Україну з Росії.

Джерело: НАНУ

За оприлюдненим попередженням, загальноєвропейський рівень захворюваності наразі тотожний з українськими показниками. Лише у трьох державах спостерігають погіршення - це Росія, Велика Британія, Португалія.

Російською Федерацією наразі активно шириться штам “Дельта”, який кілька місяців тому завдав нищівного удару по Індії. Згідно з даними бази секвенування GISAID, саме на цей штам припадає близько чверті всіх нових випадків у сусідній країні. Навіть влада Москви через ризики нових спалахів оголосила кілька так званих “неробочих днів” - замість карантину.

Водночас “Дельту” зареєстрували у Португалії та Великій Британії.

Представники НАНУ вважають, що українському уряду варто вивчати можливість встановлення додаткових контрольних заходів для осіб, що прибувають саме зі згаданих вище країн. Це дозволить мінімізувати удар “Дельти” по суспільству.

“З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму “Дельта” в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені”, - звернули увагу науковці.

Вони одночасно з цим наголосили, що характеристики згаданого штаму надають підставу для більш негативного прогнозу щодо нової хвилі. Перш за все це матиме вплив на навантаження у лікарнях.

За попередніми оцінками, штам “Дельта”, який виявили в Індії, у 1,6 раза перевищує заразність варіанту “Альфа” з Великої Британії. Він здатний призвести до госпіталізації у 2,26 раза ймовірніше. Кількість інцидентів з необхідність реанімаційного догляду в хворих у нього вище у 1,45 раза.

Безпосередньо в Індії він спричинив справжню епідемічну кризу. Уряд через штам поставив на паузу експорт вакцин. Безліч світових держав надіслали індійцям гуманітарну допомогу з медикаментів чи засобів захисту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?