Вчені назвали простий та безкоштовний спосіб зміцнення імунної системи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені назвали простий та безкоштовний спосіб зміцнення імунної системи

Вчені назвали простий та безкоштовний спосіб зміцнення імунної системи
Джерело:  online.ua

Іноземні науковці дійшли висновку, що інтенсивний медитативний ретрит може суттєво покращити роботу імунної системи. На переконання експертів, медитація може стати важливим помічником у лікуванні різноманітних захворювань.

Джерело: Proceedings of the National Academy of Sciences

Науковці пояснили, як медитація зміцнює імунну систему

Вчені й раніше припускали, що медитація корисна для організму, однак молекулярні механізми такого явища не до кінця вивчені.

Науковці з університетів Флориди, Піттсбурга (США) та інших наукових організацій організували дослідження за участю 106 чоловіків та жінок, середній вік яких становив 40 років.

В ході експерименту учасники займалися медитативними практиками. І них всіх декілька разів брали зразки крові:

  • за 5 – 8 тижнів до медитативного ретриту,

  • безпосередньо перед початком ретриту,

  • через 3 місяці після завершення.

Варто звернути увагу на те, що медитативні практики тривали 8 днів. Окрім того, наголошується, що окрім них, учасники дотримувалися веганської дієти й регулярного графіка сну. Сеанси медитації тривали по 10 годин на день і проходили в абсолютній тиші.

Фото — unsplash.com

Що важливо розуміти, через декілька місяців після завершення ретриту в учасників дослідження був зафіксований сплеск активності 220 генів, пов'язаних з імунітетом, з них 68 генів, пов'язаних з передачею сигналів інтерферону.

Після цього іноземні науковці дійшли висногвку, що медитація може відіграти важливу роль у лікуванні різних захворювань, пов'язаних з ослабленою імунною системою. Вони також не відкидають ймовірність того, що стан здоров'я учасників міг покращити регулярний здоровий сон.

Читайте також:

  • Понаднормова робота не тільки вкрай негативно впливає на здоров’я, а й забирає сотні тисяч життів щорічно: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі.

  • Американські вчені після завершення масштабних досліджень дійшли висновку, що відсутність шкідливих звичок і здоровий спосіб життя знижують ризики раку до мінімуму.

  • Американські вчені попередили про ризики хвороби мозку через вакцину Pfizer.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?