Вчені назвали топ-5 надзвичайно рідкісних психічних захворювань
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені назвали топ-5 надзвичайно рідкісних психічних захворювань

Вчені назвали топ-5 надзвичайно рідкісних психічних захворювань
Джерело:  online.ua

Більшість людей знайомі з такими психічними розладами, як шизофренія та біполярний розлад, але деякі захворювання настільки рідкісні, що багато психіатрів не стикаються з жодним випадком у своєму професійному житті.

Джерело: Science Alert

Найрідкісніші психічні захворювання

  1. Синдром Фреголі – це коли хтось вірить, що різні люди насправді є однією людиною, яка лише змінює свій вигляд. Люди з цим синдромом часто відчувають переслідування з боку тих, кого вони вважають маскованими.

Розлад названий на честь Леопольдо Фреголі , італійського театрального актора, який був відомий своєю дивовижною здатністю швидко змінювати свій зовнішній вигляд на сцені.

Огляд у 2018 році виявив, що з моменту вперше описаного стану було зареєстровано менше 50 випадків у всьому світі. Проте в останньому дослідженні (2020) повідомлено про частоту 1,1 відсотка серед пацієнтів після інсульту, тож, звичайно, більше 50 випадків, але все ще дуже рідко.

Немає відомих ліків від синдрому Фраголі, але лікування антипсихотичними препаратами може зменшити симптоми.

  1. Синдром Котара, також відомий як "синдром ходячого трупа", - це коли люди дотримуються оманливої віри, що вони мертві та не існують. Деякі вважають, що в них відсутні частини тіла.

Синдром названий на честь французького невролога 19-го століття Жуля Котара , який вперше описав цей стан у 1882 році.

Шизофренія, депресія та біполярний розлад є факторами ризику синдрому Котара. Однак також повідомлялося, що це рідкісний побічний ефект противірусного препарату ацикловіру.

Вважається, що синдром виникає через розрив між ділянками мозку, які розпізнають обличчя, і ділянками, які пов’язують емоційний зміст із таким розпізнаванням обличчя.

  1. Синдром чужої руки – одне з найдивніших неврологічних розладів. Хворі на синдром люди вважають свою руку такою, що має власний розум і діє автономно. Людина відчуває, ніби її рука не належить їй.

Цей синдром вперше був виявлений у 1908 році, але не був чітко визначений до початку 1970-х років.

Люди з синдромом чужої руки зазвичай мають розлади сенсорної обробки та відмежовуються від дій своєї руки. Причини синдрому включають деменцію, інсульти, пріонову хворобу (смертельне захворювання мозку), пухлини та судоми.

Синдром зустрічається дуже рідко. Огляд у 2013 році виявив лише 150 випадків у медичних журналах.

  1. Синдром Екбома — це тактильна галюцинація, при якій хворі вірять, що заражені паразитами, які часто сприймаються як комахи, що повзають під шкірою.

Синдром названий на честь Карла Екбома, шведського невролога, який вперше описав стан наприкінці 1930-х років.

Точна кількість людей, які страждають від цього синдрому, невідома, але одне дослідження повідомило про близько 20 нових випадків на рік у великій клініці США.

Синдром частіше зустрічається серед жінок і частіше у людей старше 40 років. Симптоми зазвичай тривають три-чотири роки.

Синдром Екбома пов'язаний з декількома захворюваннями, включаючи параноїдну шизофренію, органічні захворювання мозку, неврози та параноїдальні розлади особистості.

  1. Синдром Аліси в країні чудес, також відомий як синдром Тодда, виникає тоді, коли у людини спотворено відчуття образу тіла, зору, слуху, дотику та простору/часу. Люди з цим захворюванням зазвичай сприймають предмети меншими, ніж вони є насправді, а люди здаються більшими, ніж вони є, або навпаки.

Мало відомо про те, наскільки поширеним є цей розлад. Найчастіше хворіють діти та ті, хто страждає від мігрені.

Люди з цим захворюванням можуть мати страх та паніку, тому успішне лікування часто включає відпочинок і розслаблення. У більшості випадків це відносно короткочасний стан. В останньому огляді синдрому Аліси в Країні чудес повідомляється, що близько половини всіх хворих проходять успішне лікування.

Читайте також:

  • Чому відмова від сніданку є шкідливою для здоров’я — пояснення вчених

  • Науковці оцінили вплив сну на тривалість життя людини

  • Вчені заявили про суттєве збільшення довжини пеніса протягом останніх років

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?