Вчені озвучили особливості штаму коронавірусу "Лямбда"
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені озвучили особливості штаму коронавірусу "Лямбда"

Вчені озвучили особливості штаму коронавірусу "Лямбда"
Джерело:  online.ua

Вчені попередньо дослідили коронавірусний штам “Лямбда” й описали перший зареєстрований випадок зараження відповідним різновидом інфекції у Бразилії.

Джерело: medRxiv.org

За оприлюдненими даними, на півдні країни варіант коронавірусу C.37 зареєстрували лікарі Клінічної лікарні міста Порту-Алегрі.

В цілому уперше цей штам виявили ще у серпні торік на території Перу. З того періоду він поширився приблизно на 26 країн - здебільшого Південної та Північної Америки, а також Європи та Океанії.

У червні 2021 року експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я оцінили “Лямбду” як такий штам, що “викликає зацікавленість”. Це остання стадія перед такою, що “викликає занепокоєння”.

На території Бразилії C.37 уперше виявили лише цьогоріч у лютому. Дослідження було завершено лише нещодавно. Його попередня публікація ще буде оцінена науковими фахівцями.

Першим пацієнтом став молодий чоловік, який напередодні зараження їздив до Аргентини. Через кілька днів після появи симптомів респіраторного захворювання його стан погіршився, хворого шпиталізували до відділення інтенсивної терапії згаданої лікарні.

Згідно з результатами повногеномного секвенування зразку ПЦР-тесту, штам “Лямбда” має риси, характерні для “Альфи”, яку вперше виявили та ідентифікували у Великій Британії, а також “Бети”, яку дослідили у Південноафриканській Республіці. Наприклад, йдеться про хромосомну перебудову, яка відзначена втратою частини цієї хромосоми.

Водночас науковці звернули увагу, що робити однозначні висновки щодо збільшених показників заразності чи смертності робити поки що зарано. Також зарано давати відповідь на питання про вакцини.

“Але з огляду на те, як цей штам швидко поширився у Перу, Еквадорі, Чилі та Аргентині, ми вважаємо, що у нього є потенціал, щоб викликати занепокоєння”, - наголосили дослідники.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?