Вчені планують використовувати енергію чорних дір
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені планують використовувати енергію чорних дір

Вчені планують використовувати енергію чорних дір
Джерело:  online.ua

Іноземні науковці розраховують на те, що в майбутньому з'явиться можливість скористатися новими перспективними джерелами енергії. До прикладу, чорними дірами.

Джерело: Science Focus

Науковці хочуть почати використовувати енергію чорних дір

Ні для кого не секрета, що наразі відсутня технічна можливість польоту за межі Сонячної системи, не говорячи вже про спроби видобути енергію з чорної діри. Однак вчені намагаються все-таки зазирнути в майбутнє, а також спробувати розв'язати цю теоретичну задачу. Вони уже дійшли висновку, що енергію з чорної діри отримати можна.

Здавалося б, чорна діра має наскільки потужну гравітацію, що навіть світло не може вирватися. Проте чомусь ці компактні об'єкти наділяють прямо таки магічними властивостями, хоча гравітація чорної діри – це звичайна гравітація, така ж, як у Землі, Сонця чи астероїда Бенну. Хоча так, звісно, вона в рази потужніша через значно більшу масу. А якщо це звичайна гравітація (вибачте за тавтологію), то й вирватися з її лещат можна, - йдеться в повідомленні.

Перша в історії фотографія чорної діри (фото - wikipedia.org)

До прикладу, за словами вчених, навколо горизонту подій чорної діри існує еліпсоїдальна ділянка викривленого простору, яку називають ергосферою.

Дослідження науковці підтвердили, що певна речовина в ергосфері під час наближення до горизонту подій розбивається надвоє: одна частина падає в чорну діру й поглинається нею, а інша отримує енергію й летить в протилежну сторону.

Як стверджуютьдослідники, чорна діра віддає частину свого моменту імпульсу цій речовині – це отримало назву "процес Пенроуза". У такий спосіб маса, яка отримала від чорної діри енергію, може передати її нам.

Що важливо розуміти, технічно втілити цей план в життя вкрай складно. Однак у науковців уже є ідея, як це можна зробити.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?