Ні для кого не секрет, що когнітивні навички людей погіршуються з віком. Однак є продукти, які можуть суттєво вплинути на роботу мозку. До прикладу, відома усім ягода — лохина.
Джерело: JPost
Що вдалося дізнатися про вплив лохини на роботу мозку
За словами науковців з факультету наук про життя і медицини Королівського коледжу Лондона, вони вирішили провести експеримент, учасниками якого стала 61 людину. Йшлося про активних та здорових чоловіків й жінок віком від 65 до 80 років.
Протягом трьох місяців кожний учасник дослідження щодня пив відвар із 26 грамів сублімованого порошку дикої лохини. Це теж саме, що з'їдати 75 – 80 цілих ягід лохини, тобто приблизно 178 грамів цієї ягоди.
А от контрольній групі пропонували напій-плацебо.
Виявилося, що люди з групи, яка смакувала лохину, продемонстрували поліпшення короткочасної пам'яті та кращу реакцію.
Учасники цієї групи здивували вчених здатністю швидко запам'ятовувати списки слів, вони легко переключались з одного завдання на інше. Крім того, в усіх учасників цієї групи покращився систолічний кров'яний тиск і стан судин.
Фото — unsplash.com
Чому лохина має такий вплив на мозок
На переконання вчених, секрет лохини полягає в антоціанах – синіх пігментах і поліфенолах, які покращують кровопостачання серця й мозку.
Не можна також не згадати про те, що їх можна знайти й в полуниці, малині, червоному винограді та фіолетових овочах – йдеться про синю капусту та баклажани. Окрім того, вони є у броколі, груші та куркумі.
Читайте також:
Чому відмова від сніданку є шкідливою для здоров'я — пояснення вчених
Науковці оцінили вплив сну на тривалість життя людини
Вчені заявили про суттєве збільшення довжини пеніса протягом останніх років