Вчені розповіли про новий спосіб зниження тиску без ліків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені розповіли про новий спосіб зниження тиску без ліків

Вчені розповіли про новий спосіб зниження тиску без ліків
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені вирішили перевірити, як вправи розроблені для лікування хвороб легенів, можуть допомогти гіпертонікам. За їхніми словами, вони продемонстрували справді високу ефективність.

Джерело: Science Daily

Науковці пояснили, як знизити тиск без ліків

Учасниками дослідження стали 36 осіб у віці від 50 до 79 років, у яких артеріальний тиск був вищий за норму (вище 120/80 міліметрів ртутного стовпа). Варто звернути увагу на те, що інших відхилень в стані здоров'я у них не було.

50% з них вчені призначили курс силових тренувань дихальних м'язів з високим опором, інша робила плацебо-вправи (з меншим опором).

Дихальні вправи

За словами вчених, метод дихальних тренувань розробили в 1980 роках, щоб допомогти хворим з важкими легеневими захворюваннями.

Він розрахований на діафрагму й інші м'язи, які забезпечують вдих. Вправи полягають в диханні через спеціальний пристрій, який забезпечує опір вдиху. (Існують портативні прилади для використання вдома).

Спочатку рекомендувалося робити такі вправи по 30 хвилин на день.

Проте під час нового дослідження науковці використали скорочений режим тренування – 30 вдихів на день, це займає приблизно п'ять хвилин. Вправу потрібно було виконувати шість днів на тиждень.

"Після шести тижнів дихальних тренувань у людей спостерігалося зниження систолічного (верхнього) тиску в середньому на 9 пунктів. Вчені вказують, що таких показників лікарі зазвичай очікують від інтенсивної півгодинної ходьби п'ять разів на тиждень – це можна порівняти з дією деяких режимів лікарської терапії. Ефект дихальних вправ зберігався протягом шести тижнів після того, як учасники дослідження припинили робити їх", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, 95% учасників дослідження повністю пройшли весь шестиденний курс. Це означає, прихильність до цього методу лікування може бути високою.
Дослідники поки не можуть точно пояснити, який біологічний механізм забезпечує зниження тиск після дихальних тренувань. Є версія, що у відповідь на опір диханню організм виробляє оксид азоту, які розширює судини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?