Вчені виявили дві нові чорні діри невідомого типу
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені виявили дві нові чорні діри невідомого типу

Вчені виявили дві нові чорні діри невідомого типу
Джерело:  online.ua

Gaia – космічний телескоп, завдання якого – скласти тривимірну карту двох мільярдів об'єктів нашої галактики, зробив дивовижне відкриття – виявив дві нові чорні дірки. Названі Gaia BH1 і Gaia BH2, ці чорні діри не тільки є найближчими до Землі, але і належать до нового, раніше невідомого типу чорних дірок.

Джерело: ESA

Вчені виявили дві нові чорні діри невідомого типу

Чорні дірки, хоч і називаються так через свою непрозорість для світла, насправді випромінюють енергію, поглинаючи матерію з довкілля, що робить їх видимими для телескопів. Ці чорні дірки, відомі як надмасивні або квазари, є одними з найяскравіших об'єктів у Всесвіті.

Їхнє гравітаційне поле настільки сильне, що вони можуть "витягувати" матерію з найближчих зірок, утворюючи акреційний диск, який випромінює яскраве світлове випромінювання. Це робить їх порівняно легко знайденими для астрономів, навіть на великих відстанях у космічному просторі.

Gaia BH1 і BH2, на відміну від інших відомих чорних дірок, утворилися не в результаті колапсу зірки, а швидше за все, як наслідок злиття двох гігантських газових хмар. Це призвело до формування подвійної системи чорних дірок, що обертаються навколо загального центру мас.

Це рідкісний та унікальний випадок, який дозволить астрономам вивчати не лише чорні дірки, а й взаємодію між ними та їхнім оточенням.

Що відомо про чорні діри

Нещодавно астроном Карім Ель-Бадрі виявив дві нові чорні дірки, які розташовані далеко від зірок-компаньйонів. Він вважає, що це свідчить про інший процес формування на відміну рентгенівських подвійних систем.

Це відкриття викликає сумніви у існуючих моделях формування та поведінки чорних дірок. Зазвичай вважається, що вони утворюються із залишків великих зірок, які колапсують під дією власної гравітації після вичерпання ядерного палива.

Тим не менш, унікальні характеристики нових чорних дірок Gaia BH1 та BH2 з їх віддаленими зірками-компаньйонами свідчать про інший процес формування, який ще потрібно повністю дослідити.

Відкриття Gaia BH1 і BH2 також проливає світло на таємницю, яка спантеличувала астрономів протягом двох десятиліть. Витягнутий об'єкт під назвою X7, розташований поблизу надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики, спостерігався, але його форма і походження залишалися непоясненими.

Автори нового дослідження вважають, що X7 – це хмара пилу і газу, утворена внаслідок зіткнення двох зірок, яка потім затягується і врешті-решт руйнується під дією гравітаційного тяжіння чорної діри.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?