Вчені виявили новий вид загадкових бактерій в океані
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили новий вид загадкових бактерій в океані

Вчені виявили новий вид загадкових бактерій в океані
Джерело:  online.ua

Вчені з Китайської академії наук вивчали глибоководні океанічні відкладення, коли натрапили на дивовижні й загадкові зразки небачених раніше бактерій. Дослідники виростили бактерії в лабораторії, використовуючи осад із холодного просочування — специфічної калюжі багатої поживними речовинами рідини й бруду на дні океані.

Джерело: Science Alert

Вчені виявили новий вид загадкових бактерій в океані

Новий вид морських бактерій був названий Poriferisphaera hetertotropicis. Відомо, що він належить до типу бактерій, які недостатньо вивчені, хоча і зустрічаються буквально по всьому світу, від озер до ґрунтів, і відіграють вирішальну роль у перероблюванні вуглецю та азоту.

За словами співавтора дослідження, мікробіолога Рікуана Чжена, більшість бактерій Planctomycetes були виділені з використанням живильного середовища з низьким вмістом поживних речовин. Тому під час дослідження вчені вирішили перевірити, чи дасть змогу використання багатого поживними речовинами середовища культивувати й додатково схарактеризувати членів цього ще вельми мало вивченого сімейства.

Як проходило моделювання

Чжен з колегами моделювали в лабораторії глибоководні умови та виявили, що новий вид бактерій, штам позначений як ZRK32, зростав швидше, ніж інші культивовані бактерії, і розмножувався інакше. Дослідники виявили, що вони використовували механізм брунькування, де батьківські клітини розвивають бруньки, які потім стають їхніми нащадками — подібного способу розмноження раніше не спостерігалося у планктоміцетів. Дослідники припускають, що це може бути ознакою незвичайних нових умов, за яких і мешкає цей новий вид.

Крім того, вчені вважають, що новий вид бактерій унікальним чином взаємодіє з типами азоту й азотним циклом, а також живе з типом бактеріофага, що допомагає йому переробляти азот. Автори дослідження вважають, що отримані ними дані зможуть вплинути на розуміння вченими хімічних процесів, які відбуваються глибоко під поверхнею океану.

За словами іншого співавтора дослідження, мікробіолога Чаоміня Сунь, результати їхнього аналізу підтвердили, що штам ZRK32 є новим видом, який найкраще росте у багатому поживними речовинами середовищі та виділяє бактеріофаг за присутності азоту. По суті, він являє собою бактеріофаг, який живе всередині господаря, але не вбиває його.

У подальших дослідженнях вчені планують вивчити, як новий вид бактерій взаємодіє з іншими собі подібними, а також який вплив він чинить на навколишнє середовище в океані.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?