Вчені виявили вкрай небезпечну форму Альцгеймера
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили вкрай небезпечну форму Альцгеймера

Вчені виявили вкрай небезпечну форму Альцгеймера
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що у більшості випадків деменція прогресує повільно – від перших симптомів до смерті може пройти майже десятиліття. Однак нещодавно іноземні вчені дійшли висновку, що близько 30% випадків хвороби прогресують вкрай швидко.

Джерело: Case Western Reserve University

Науковці виявили нову форму Альцгеймера - що відомо

Що важливо розуміти, досі вчені не могли зрозуміти, чому так відбувається. Проте нове відкриття змогло не лише пояснити причину такого стрімкого стрибка, а також нарешті відкрити можливості для точної та ранньої діагностики швидко прогресуючої форми захворювання.

За словами вчених з Кейсівського університету Західного резервного району, їм вдалося здійснити важливий прорив у розумінні причин швидко прогресуючої форми хвороби Альцгеймера.

Вони звертають увагу на те, що до неї відноситься приблизно 10 – 30% від усіх випадків, при яких пацієнти помирають приблизно впродовж трьох років.

Дослідники вирішили проаналізувати зразки мозку 40 померлих від хвороби Альцгеймера пацієнтів. Майже у 50% з них хвороба прогресувала швидко.

Виявилося, що в тих випадках, коли недуга прогресує швидко, ядра тау-білків (токсичних для нейронів білків, які накопичуються в головному мозку) мають різну форму та структурну організацію. Також вчені встановили, що деякі неправильно згорнуті види тау можуть швидше реплікуватися. Ми вперше встановили зв'язок між поведінкою тау-білка в пробірці та клінічною тривалістю захворювання,– стверджує один із авторів роботи Іржі Сафар.

Фото — unsplash.com

Науковці після завершення свого дослідження дійшли висновку, що хворобу Альцгеймера вкрай важливо класифікувати та лікувати кожну форму як окреме захворювання.

Окрім того, наголошується, що вони мають намір розпочати використання методу у клінічній практиці, щоб мати змогу на ранньому етапі виявляти людей з високим ризиком розвитку швидкої форми хвороби Альцгеймера.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?