Вчені вже у наступному році планують запустити надпотужний комп'ютер
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені вже у наступному році планують запустити надпотужний комп'ютер

Вчені вже у наступному році планують запустити надпотужний комп'ютер
Джерело:  online.ua

У наступному році американські вчені планують запустити найпотужніший комп'ютер у світі, який отримав назву Frontier.

Джерело: spectrum.ieee.org

У світі з'явится найпотужніший  комп'ютер

Новий пристрій здатен обробляти приблизно мільярд мільярдів операцій на секунду.

Проте комп'ютер также споживає велику кількість енергії, що складає 29 мегават.

Цього вистачить, щоб забезпечити електрикою місто розміром із Купертіно в Каліфорнії, - зазначають автори публікації.

Ефективність досягається за рахунок розміщення більшої кількості комп'ютерного обладнання на менших площа. Але поки кожна з комп'ютерних шаф важить, як пікап.

Система цього комп'ютера настільки складна та масштабна через оснащення лазерними серверами на базі процесорів AMD EPYC, які адаптовані для надскладних обчислень та взаємодії зі штучним інтелектом.

Ми мали проблеми через порушення в ланцюжку поставок. Нам не вистачало багатьох речей, які, на перший погляд, не є якимись особливими, але все ж таки вони вкрай важливі. Наприклад, у нас не було листового металу та гвинтів потрібного розміру, - повідомив керівник підрозділу Leadership Computing Facility ORNL Джастін Вітт.

Комп'ютер запустять тільки у наступному році через проблеми з поставками. Наразі в Ок-Рідж тестуються деякі частини Frontier. Вони сподіваються закінчити всі роботи зі збирання машини в 2021 році, та ввести в експлуатацію у 2022-му.

Штучний інтелект навчили давати відповіді майже на всі питання

Фахівці з компанії OpenAI презентували заздалегідь навчену нейромережу WebGPT, яка за допомогою пошукових запросів може не тільки надавати необхідну інформацію, але й самостійно надавати розгорнуті відповіді.

Зокрема, нейромережа поєднує інформацію з декількох джерел, аналізує її, проводить обробку, складаючі в єдину повноцінну публікацію, яку майже неможивло відрізнити від тих, що створені людиною.

Підкреслюється, що нейромережа майже цілком дублює робочі функції журналістів у сфері IT-технологій.

Система відправляє запит відповідно до заданої теми, а після цього аналізує інформацію за отриманими посиланнями, на основі чого створює повноцінну статтю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?