Вчені зізналися, чому шукають ядерні кубики Третього рейху
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені зізналися, чому шукають ядерні кубики Третього рейху

Вчені зізналися, чому шукають ядерні кубики Третього рейху
Джерело:  online.ua

Не так вже й багато людей знають про те, що у період Другої світової війни нацисти проводили свою ядерну програму, яка мала назву Uranprojekt – Урановий проєкт. Її старт відбувся у 1939 році. Дослідження зупинили зразу ж після програшу Німеччини, так і не досягши мети.

Джерело: American Chemical Society

Що відомо про ядерні кубики Третього Рейху

За словами науковців, під час своїх досліджень німецькі вчені використовували уранові кубики розміром у п'ять сантиметрів. Проте після закінчення війни багато з них безслідно зникли. Компоненти ядерної бомби Третього рейху захопили союзники після перемоги над нацистами. Серед них були й документи, з яких стала відома початкова кількість уранових кубиків.

Варто звернути увагу на те, що наразі ці об'єкти мають історичне значення. Як стверджують дослідники, їх цікавить поліпшення методик ядерної криміналістики, коли потрібно встановити походження контрабандних матеріалів або навіть готової ядерної зброї.

Окрім того, наголошується, що якоїсь особливої небезпеки вони не становлять.

"Група вчених з Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії досліджує кубик, який вдалося знайти. Минулого тижня на конференції Американського хімічного товариства вони представили результати своїх пошуків походження зразків урану і технології його отримання у нацистській Німеччині.За їх словами, як мінімум в одному випадку завдяки матеріалам, використаним для захисного покриття, можна встановити, що кубик виготовив відомий німецький фізик Вернер Гейзенберг, який був одним з лідерів німецького ядерного проєкту. Подібним чином, опираючись на історичні дані та докази, імена інших учасників можна пов'язати з конкретними кубиками", - йдеться в повідомленні.

Згідно з останніми даними, після завершення ДСВ понад 600 таких кубиків вивезли у Штати, де, цілком можливо, вони були використані з метою створення своїх зразків ядерної зброї. Усі вони належали Гейзенбергу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?