Вчені знайшли дивні конструкції біля ядра Землі — що це може бути
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені знайшли дивні конструкції біля ядра Землі — що це може бути

Вчені знайшли дивні конструкції біля ядра Землі — що це може бути
Джерело:  online.ua

Дивні структури поблизу ядра Землі можуть бути залишками від первинного міжпланетного зіткнення з планетою розміром з Марс 4,5 млрд років тому.

Джерело: Space

Вчені пояснили загадкові стуктури біля ядра Землі

Згідно з новими дослідженнями вчених з Австралійського національного університету, група загадкових надщільних структур поблизу ядра Землі може бути залишками стародавнього міжпланетного зіткнення.

Ці дивні структури відомі як зони наднизьких швидкостей (ЗНШ), оскільки сейсмічні хвилі, які генеруються землетрусами, проходять через ці зони приблизно на 50% повільніше, ніж через навколишню мантію. Це означає, що ЗНШ також набагато щільніші, ніж інша частина мантії, і, можливо, складаються з більш важких елементів.

Важко сказати що-небудь напевно про ці щільні структури, тому що ЗНШ знаходяться майже 2900 км під поверхнею Землі — одна група скупчена глибоко під Африкою, а інша під Тихим океаном.

Використовуючи нову комп’ютерну модель і свіжі сейсмічні спостереження з глибини Австралії та Нової Зеландії вчені з’ясували, що ці зони не є однорідними структурами, а складаються з шарів різних матеріалів, які накопичувалися протягом еонів.

Найбільш несподіваний висновок полягає в тому, що зони наднизьких швидкостей не є однорідними, – сказав провідний автор дослідження Сур’я Пачхай, докторант Австралійського національного університету.

Фото — pixabay.com

Моделювання ядра Землі

Після того, як комп’ютерне моделювання показало, що НЗШ має змішану структуру, дослідники запропонували можливу історію їхнього походження — історію, яка починається понад 4 мільярди років тому, приблизно в той час, коли вперше сформувалася скеляста кора Землі.

Під поверхнею Землі більш важкі елементи, такі як залізо, опускалися до ядра планети, тоді як більш легкі елементи, як кремній, піднімалися до мантії.

Цей порядок вийшов з ладу, коли планета розміром з Марс, відома як Тея, врізалася прямо в ранню Землю — стародавній катаклізм, який дослідники називають гіпотезою гігантського удару.

Зіткнення, можливо, розкинуло величезну кількість сміття на орбіту Землі, що, можливо, призвело до утворення Місяця, а також підвищило температуру всієї планети і створило великий «океан» магми на поверхні планети.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?