Вчені з'ясували, що коронавірус назавжди знижує інтелект у людей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з'ясували, що коронавірус назавжди знижує інтелект у людей

Вчені з'ясували, що коронавірус назавжди знижує інтелект у людей
Джерело:  online.ua

Британські вчені виявили ще одне постковідне ускладнення, яке протягом багатьох місяців відчувають люди після перенесеного коронавіруса - когнітивний дефіцит. Як з'ясувалося, навіть у перехворілих на коронавірус в легкій формі знижується рівень інтелекту, який не відновлюється і після повного одужання.

Джерело: The Lancet

Дослідження про вплив коронавіруса на інтелект було проведено після численних скарг пацієнтів, які стверджують, що після перенесеного ковіда відчувають "туман в голові". Вони також скаржаться на проблеми з пам'яттю, неуважність і депресивні стани. Вчені припустили, що все це постковідні ознаки ураження центральної нервової системи. І мали рацію.

Коронавірус знижує інтелект у людей - висновок учених

Щоб виявити, чи дійсно коронавірус впливає на рівень інтелекту, вчені провели масштабне дослідження за участю більше 80 тисяч людей. Воно проходило в онлайн-форматі. Учасникам наукової роботи запропонували пройти когнітивні тести Great British Intelligence Test, які точніші, ніж традиційні тести на IQ. Результати тестів після дослідження порівняли з історією хвороби кожного респондента.

Висновок невтішний - у людей, які перехворіли на коронавірус, були виявлені суттєві ознаки погіршення інтелекту. У тих, хто перехворів коронавірусом у важкій формі і проходив лікування з використанням апарату ШВЛ рівень інтелекту знизився на 0,47 SD, що приблизно відповідає 7 традиційним балам тесту IQ. Ті респонденти, які лікувалися від коронавіруса в лікарні, але без апарату ШВЛ - на 0,26 SD. Люди, які перенесли коронавірус в легкій формі і лікувалися вдома, втратили в загальному 0,23 SD, всього лише на 0,01 SD менше, ніж втрачають люди після інсульту.

Зниження рівня інтелекту у перехворілих на коронавірус відзначається в:

  • здібностях до абстрактних логічних міркувань і планування;

  • концентрації уваги;

  • умінні працювати з плоскими і тривимірними об'єктами.

Більш того, вчені встановили, що ніякої тимчасової залежності в рівні зниження інтелекту після коронавіруса немає. Однаково низькі показники виявили як у людей, які хворіли кілька тижнів тому, так і у тих, хто переніс коронавірус 9 місяців тому. А це означає, що когнітивний дефіцит зберігається довгий час, і швидше за все, інтелект не відновлюється навіть з часом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?