Вченим вперше в історії вдалося відкрити новий стан матерії
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вченим вперше в історії вдалося відкрити новий стан матерії

Вченим вперше в історії вдалося відкрити новий стан матерії
Джерело:  online.ua

Науковцям з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі вдалося здійснити новий революційний прорив – вони відкрили новий стан матерії, використовуючи властивості субатомних квазічастинок. За їхніми словами, це досягнення стало можливим завдяки проходженню інтенсивного променя світла через дві хімічні сполуки, що призвело до створення надзвичайного матеріалу, відомого як "бозонний корельований ізолятор".

Джерело: US Santa Barbara

Вчені відкрили новий стан матерії

Що важливо розуміти, у галузі фізики елементарних частинок субатомні частинки можна розділити на дві групи: ферміони та бозони.

За словами науковців, ці частинки відрізняються своїми спінами та характеристиками взаємодії.

Ферміони, такі як кварки та електрони, слугують будівельними блоками матерії, утворюючи атоми. Вони мають напівцілий спін. З іншого боку, бозони діють як переносники взаємодії, і їх часто називають клеєм, що зв'язує фундаментальні сили природи. Фотони, наприклад, є добре відомим прикладом бозонів. На відміну від ферміонів, бозони мають цілочисельні спіни і можуть одночасно перебувати в одній точці простору, - йдеться

Науковці звертають увагу на те, що за певних умов два ферміони можуть об'єднуватися, утворюючи бозон.

Окрім того, наголошується, що коли негативно заряджений електрон по'єднується з позитивно зарядженою "діркою" (квазічастинкою), вони створюють екситон, який є бозонною квазічастинкою.

Чому це відкриття важливе

На переконання авторів дослідження, це досягнення є особливо важливим, оскільки воно знаменує собою перший випадок створення цього нового стану матерії за допомогою системи, що складається з "реальної" матерії, а не синтетичної конструкції.

Ба більше, вказано, що відкриття дає цінне розуміння поведінки бозонів, відкриваючи нові шляхи для розробки інноваційних бозонних матеріалів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?