Верховний суд провалив справу про недоторканність Трампа
Категорія
Світ
Дата публікації

Верховний суд провалив справу про недоторканність Трампа

Дональд Трамп
Джерело:  The New York Times

Сьогодні Верховний суд США розглядає аргументи Дональда Трампа щодо його імунітету від кримінального переслідування, за звинувачення у спробах фальсифікувати президентські вибори 2020 року. Судді цікавляться, чи можуть доктрини президентського імунітету застосовуватися у інших ситуаціях, наприклад, у воєнний час, коли президент виступає як головнокомандувач. 

Справа про втручання Трампа у виборчий процес 

Слухання спеціального комітету Палати представників 6 січня та його остаточний звіт у 2022 році базувалися на свідченнях, наданих десятками республіканців, включаючи тих, хто працював з Трампом у Білому домі, Департаменті юстиції та під час його президентської кампанії 2020 року.

Звинувачення, висунуте спеціальним прокурором Джеком Смітом стосовно виборчих порушень Трампа, базується на свідченнях тих самих осіб з першої руки. Хоча спеціальний прокурор прийшов до висновків, що обвинувальні висновки базуються на окремому та незалежному розслідуванні. Докази були розроблені та представлені перед великим журі, яке засідало у Вашингтоні, окрузі Колумбія. 

Думка співавторів “Обвинувальних актів щодо Трампа”

Рішення Верховного суду розглянути сьогодні усні аргументи у справі про недоторканність Дональда Трампа, виглядають як крок у напряку захисту верховенства права. Проте, зміни в структурі судового процесу щодо перегляду справи про імунітет, насправді підірвали основні демократичні принципи. 

Таку думку мають Мелісса Мюррей та Ендрю Вайсман. Хоча Верховний суд часто зацікавлений у розгляді справ, що стосуються повноважень президента США, його наполегливість у втручанні в цю справу свідчить про непотрібну затягнутість судового процесу без обґрунтованих причин. Навіть якщо Верховний суд врешті-решт підтвердить, що ніхто, навіть президент, не має імунітету від кримінальної відповідальності, це не буде перемогою верховенства права і може зашкодити демократичним цінностям, які просувають Сполучені Штати. 

Таке зволікання суду може позбавити громадян найефективнішого механізму в судовій системі для визначення фактів у резонансних справах: судового засідання перед суддею та присяжними, де можна обґрунтовано вирішити питання законності. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?